ODBIO IZNIJETI OBRANU

Splićanin na sudu zbog topničkih dnevnika

04.11.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Splitu danas je počelo suđenje umirovljenome brigadiru Hrvatske vojske Roku Mijiću iz Splita zbog kažnjivog djela protiv javnog reda uništavanjem ili prikrivanjem arhivske građe

SPLIT - Na prvome ročištu Roko Mijić odbio je sutkinji Ivani Bilušić-Ramljak iznijeti obranu jer, kako je rekao, u spisu nije priložena dokumentacija, a riječ je o rokovniku i tri zemljovida koji su pronađeni kod njega i zbog kojih ga tereti optužni prijedlog Općinskoga državnog odvjetništva.

Umirovljeni brigadir izjavio je kako ne može govoriti o nečemu čega u spisu nema, a zbog toga je optužen.

Glasnogovornica splitskoga Općinskog suda sutkinja Ana Marović je rekla kako je zbog toga sud odlučio od kriminalističke policije zagrebačke Policijske uprave zatražiti da mu pošalju rokovnik i zemljovide, zbog čega je sljedeća rasprava odgođena za 3. prosinca.

Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Roko Mijić sudjelovao je u vojno-redarstvenoj akciji Oluji, a pošto je početkom kolovoza Općinsko državno odvjetništvo protiv njega podnijelo optužni prijedlog, reagirao je i stožerni brigadir Ante Kotromanović

U vrijeme Oluje zapovjednik sinjske Operativne grupe Ante Kotromanović izjavio je kako ga čudi što nitko zadužen za suradnju s Haaškim sudom nikada nije pozvao one koji su pripremali akciju Oluju.

Kotromanović je tada za rokovnik i zemljovide pronađene kod umirovljenoga brigadira Roka Mijića rekao kako je to Mijićev diplomski rad.