PENZIĆI NA NOGAMA

Špika: Želi li Vlada Hrvate zamijeniti Arapima i Afrikancima?

05.06.2015 u 11:05

Bionic
Reading

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) napao je vladu Zorana Milanovića jer se nije usprotivila prvotnom prijedlogu Europske komisije o smještaju izbjeglica na području članica Europske unije. U BUZ-u, naime, smatraju da bi Hrvatska trebala pomoći samo ratnim izbjeglicama, a nikako onima koji svoje domove napuštaju zbog siromaštva

'Naša humanitarna i ljudska dužnost je pomoći ratnim izbjeglicama kao što se i nama pomagalo, ali ta naša humanitarna pomoć može se ticati samo onih koji su bježeći od rata, došli, naprimjer, brodom iz Libije ili Sirije u Hrvatsku. Naša obveza u ovom slučaju se nikako ne može ticati osoba koje iz ekonomskih razloga napuštaju svoj dom i na kraju završavaju kod nas jer ih je granična policija otkrila ili, pak, iz bilo kojeg drugog razloga. Te osobe nisu izbjeglice, već ekonomski migranti, a mi u Hrvatskoj trenutačno i tako imamo više nego dovoljno nezaposlenih građana bez da primamo i nezaposlene strance', stoji u priopćenju koje potpisuje Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a.

Špika podsjeća da su se praktički sve istočnoeuropske vlade javno pobunile protiv prvog prijedloga EK-a o smještaju izbjeglica na području članica Europske unije.

'Dok su se svi drugi bunili protiv te odluke, štiteći vlastite državne interese, Vlada RH predvođena SDP-om šutjela je kimajući glavom u smjeru Bruxellesa pa smo svi skupa za nagradu dobili i uvećanu kvotu izbjeglica. Za razliku od hrvatske vlade koja ne štiti naše interese i ponizno izvršava svako naređenje Bruxellesa, Poljska je s druge strane nakon prvobitnog protivljenja promijenila stajalište i izborila se da primi samo sirijske kršćane koji bježe od rata očekujući da će se oni lakše prilagoditi poljskoj kulturi i načinu života', navodi predsjednik BUZ-a.

Špika se pita je li možda na djelu plan Kukuriku vlade o zamjeni Hrvata koji su napustili Hrvatsku zbog njene propale ekonomske politike, Arapima i Afrikancima:

'Posebno naglašavamo da BUZ nije protiv humanitarne pomoći ratnim izbjeglicama, odnosno, protiv solidarnosti unutar EU, ali s punim pravom očekujemo da to uistinu i bude prava solidarnost, tako da Hrvatska snosi dio europskog tereta u skladu sa svojom veličinom i gospodarskom snagom. Ne možemo govoriti o solidarnosti ako Hrvatska primi tri puta više izbjeglica razmjerno svom broju stanovnika u EU, a da u isto vrijeme Velika Britanija i Danska ne prime niti jednu', zaključuje Špika.