UPORNA MACHON

Špijunka koja je razgolitila MI5

18.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Annie Machon, bivša agentica britanske tajne službe MI5, kaže da ni danas, 14 godina od razotkrivanja upletenosti britanskih obavještajaca u Al Kaidin atentat na tadašnjeg libijskog vođu pukovnika Gadafija 1997. godine, nimalo ne žali zbog svojeg postupka. Posao u tajnoj službi prihvatila je, kaže, jer je htjela pronalaziti teroriste i sprečavati njihovo djelovanje, ali duboko se razočarala

'Po završetku fakulteta prijavila sam se na natječaj za radno mjesto u ministarstvu vanjskih poslova, a kao odgovor stigla mi je ponuda ministra da bi me 'možda zanimali i neki drugi poslovi'. Kada smo saznali da se radi o službi MI5, na odaziv me nagovorio otac, istraživački novinar, kojemu je to bilo vrlo uzbudljivo', ispovjedila se Machon prilikom otvaranja Globalne konferencije istraživačkih novinara, koja je u Kijevu od 13. do 17. listopada okupila preko 500 stotina sudionika iz cijelog svijeta.

Machon je govorila o osobnim iskustvima i iskušenjima tijekom nekoliko godina života u Parizu, s bliskim prijateljem i suradnikom Davidom Shaylerom, u bijegu pred britanskim pravosuđem koje ih je optužilo za otkrivanje službene tajne.

Shayler i Machon, tvrde, od agenta MI6, druge tajne službe, saznali su za plan financiranja Al Kaidina neuspjelog bombaškog atentata na tadašnjeg libijskog vođu pukovnika Gadafija u veljači 1996. godine. Medijima je Shayler poslao informacije o financiranju Libijske islamske borbene grupe, terorističke organizacije zabranjene u Britaniji, sa 100 tisuća funti za neuspjeli atentat na Gadafija u gradu Sirtu u veljači 1996. godine, bez odobrenja ministra obrane.

Sve njihove tvrdnje opovrgnuli su britanski vladini dužnosnici:

'Novac britanskih poreznih obveznika koristio se za nezakonitu akciju u kojoj su stradali nevini ljudi i to nismo mogli prešutjeti', rekla je tportalu Machon nakon svog predavanja. Na novinarsko pitanje o sredstvima za pokrivanje troškova života tijekom trogodišnjeg bijega u okolici Pariza, Machon kaže da su ona i Shayler, inače novinar, radili kao slobodni konzultanti te imali potporu javnosti.

Ranije, Shayler je rekao da im izbjeglištvo u Francuskoj omogućava kritiziranje britanske vlade putem medija i rasvjetljavanje cijelog slučaja. Krajem 1998. godine francuski sud odbacio je zahtjev Britanije za izručenje špijunskog dvojca, kao politički motiviran. U jesen 2000. godine Shayler se dobrovoljno pojavio u Londonu. Optužen je bio po tri osnove za kršenje Zakona o službenoj tajni i prosljeđivanje informacije kojoj je imao pristup kao pripadnik tajne službe. Krajem 2002. godine proglašen je krivim i osuđen na šest mjeseci zatvora.

Od tada Machon i Shayler nastavljaju kritizirati rad britanskih špijuna. Machon je napisala knjigu 'Špijuni, laži i zviždači: MI5 i afera Davida Shaylera'. Svoje kritičke članke i dijelove knjige objavljuje na osobnoj web stranici. Sadašnje djelovanje sažela je u poruci na posjetnici: 'Using our inteligence'.