AIR SHOW U ZELTWEGU

Spektakl u Austriji iz kojeg bi i Hrvatska mogla naučiti nešto

02.07.2011 u 13:09

Bionic
Reading

Austrijski Zeltweg, inače glavna zrakoplovna baza austrijskih oružanih snaga i sjedište njihove flote zrakoplova Eurofighter Typhoon, jučer i danas praktično kipi od letačkih aktivnosti, kako civilnih, tako vojnih. Ondje se, kao i svake neparne godine u posljednjem desetljeću, održava austrijski nacionalni Air Show, velika smotra letjelica, zrakoplovne industrije i zaljubljenika u zrakoplovstvo i letenje

Ovogodišnja smotra, nazvana AirPower11, najveće je takvo događanje u Austriji, definitivno glavni takav skup u široj regiji, a po nekima i jedno od najvećih sličnih okupljanja u Europi.

Za razliku od 2009. godine, kada je Zeltweg po kiši i oblačnome vremenu u dva dana pohodilo oko 280 tisuća ljudi, ove je godine vrijeme izvrsno i organizatori očekuju novi rekord – preko 300 tisuća ljubitelja letenja te novih i starih letjelica svih vrsta.

Za sve njih je austrijsko ratno zrakoplovstvo, a u suradnji s tvrtkom Red Bull kao privatnim partnerom, priredilo dva puta po devet sati besplatnoga letačkog programa, kao i izložbu čitavoga niza raznolikih povijesnih te aktivno u programu sudjelujućih aviona i helikoptera. Sve je to ove godine održano pod motom proslave 100 godina vojnoga zrakoplovstva u Austriji

Ukupno gledano, na priredbi AirPower11 sudjeluje preko 220 letjelica iz 22 zemlje; od letjelica iz doba prije Prvog svjetskog rata, do modernih lovaca četvrte generacije; od gostiju i izlagača iz praktično čitave regije do doprinosa iz zemalja kao što su Turska i Saudijska Arabija.

Upravo iz Saudijske Arabije su u Zeltweg, uz dva saudijska borbena zrakoplova tipa Eurofighter, stigli pripadnici zrakoplovno-akrobatske skupine Royal Saudi Hawks, izvevši ondje svoj prvi nastup u Europi. No Saudijci su ipak samo jedna od ukupno osam akrobatskih skupina prisutnih u Zeltwegu ovoga vikenda. Oni ondje zajedno s još četiri državne skupine (hrvatskih Krila oluje, švicarske Patrouille Suisse, talijanskih Frecce Tricolori i turskih Turkish Stars) te još tri privatne skupine (Breitling jet team, Flying bulls aerobatics team i Team Blanix), čine osnovu atraktivnog letačkog programa koji se odvija bez prekida tijekom priredbe.

Troškovi priredbe AirPower11, procijenjeni na oko 3,5 milijuna eura, podijeljeni su između države Austrije, pokrajine Štajerske i Red Bulla kao privatnoga partnera. Iako je, a za razliku od usporedivih hrvatskih priredbi, ulaz besplatan – isplativost čitavoga događanja nije upitna. Procjenjuje se da će to dvodnevno događanje donijeti u Štajersku između 15 i 20 milijuna eura prihoda, jer zbog njega su već neko vrijeme popunjeni praktično svi turistički kapaciteti regije. Upravo zato ne čude ni izjave austrijskog ministra obrane i sporta Norberta Darabosa o tome da je AirPower11 kao priredba 'legitimna te izuzetno povoljna za imidž Austrije i njenih oružanih snaga. Poruka Airpowera govori da je Austrija dobar domaćin, i to se pronosi ne samo Zeltwegom danas, nego i širom svijeta'.

Upravo zato država Austrija nije oklijevala organizacijski (s oko 3000 vojnika, od ukupno oko 5000 angažiranih ljudi), ali i financijski sudjelovati u provedbi tog zračnoga spektakla. Ponovo, to je dijametralno suprotno od iskustva Hrvatske, koja je slični jubilej, 100 godina zrakoplovstva u nas, proslavila krajem ljeta prošle godine, ali u amaterskoj organizaciji i bez ikakvog službenog sudjelovanja države – iako se o državnoj suradnji pri organizaciji spomenutoga događanja pričalo mjesecima (što je bilo spominjano javno, a na prvi pogled i prilično službeno, iz pojedinih redova hrvatskih oružanih snaga).

Ukupno gledano, jučerašnji je petak kao prvi dan Air Showa u Zeltwegu prošao prilično uspješno. Veoma opsežan i aktivan program tekao je prilično u skladu s najavama, s tek nekoliko manjih problema. Osim jednog manjeg sudara s pticom, koji je ponešto omeo završni dio letnog programa saudijske akrobatske skupine, treba spomenuti i zračni sudar dvoje padobranaca, čiji su se padobrani potom zapleli i doveli ih do pada s oko 60 metara visine. Ipak, čak je i tu bilo sreće, jer su preživjeli pad s relativno manjim ozljedama koje im nisu ugrozile život.

Posebno treba istaknuti kasni nastup talijanske skupine Frecce Tricolori, koji je u zaključnici prvoga dana programa u boje talijanske zastave praktično obojio čitavo nebo nad letjelištem u Zeltwegu.

Ukupno gledano, austrijski je nacionalni zrakoplovni spektakl u Zeltwegu ispunio očekivanja kako svojih organizatora, tako i zahtjevnijih specijalista/promatrača. Već u svojoj prvoj polovici uspješno je uspio preklopiti impresivan letni program, dobro vrijeme i kvalitetnu turističku ponudu. Iz takvog bi događanja i Hrvatska mogla koješta naučiti za svoje buduće zrakoplovne priredbe.