KONAČNI OBRAČUN

Specijalni rat e-mailovima u HDZ-u

25.11.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Da strateško pozicioniranje u HDZ-u, četiri i pol mjeseca nakon povlačenja Ive Sanadera, postaje dramatično, svjedoči žestoka poruka puna prostota koja je prošle noći stigla na brojne e-mail adrese u svijetu medija i politike, piše Večernji list

Anonimni autor elektroničke optužnice okomio se na dugogodišnjeg Sanaderova bliskog suradnika Ratka Mačeka. Optužuje ga da upravo on medijima servira dezinformacije kojima želi omalovažiti Sanadera, i to kako bi mu se osvetio.

'Sanader te potjerao ti znaš zašto. Doslovce si pljačkao hdz godinama, uzimao si donacije od HEPa, HACa, INE i mnogih drugih tvrtki i poslovnih ljudi tobože za HDZ a novac uplaćivan direktno na tvoju PR agenciju...', napisao je gramatički i pravopisno nepismen autor.

Optužuje Mačeka da je prodao kandidaturu Andrije Hebranga jer radi i za druge kandidate. Proziva ga da destabilizira stranku i pokušava unijeti svađu.

'Ulizuješ se Kosorici i Hebrangu a prije samo nekoliko mjeseci si ih psovao...', nastavio je autor. Mačeku najavljuje da će se njegovim poslovanjem pozabaviti USKOK te da ga čeka zatvor u Lepoglavi, a on mu se, kaže, kune da će naglavce letjeti iz HDZ-a.

Optužujuću poruku zatekao je u svojoj elektroničkoj pošti danas ujutro i sam Maček.

'Žalosno i primitivno! Sve su to nebulozne konstrukcije. Iako poruka nije potpisana, znam od koga dolazi', kaže Maček.

'Riječ je o ljudima s kojima ne bih zaigrao ni partiju bele, jer su toliko neinteligentni da bih im morao puštati kako ne bih stalno pobjeđivao', ironični je komentar napadnutog marketinškog lisca koji se 2008. povukao iz politike u poduzetništvo te zajedno s Miroslavom Kovačićem, državnim tajnikom za informatizaciju, osnovao agenciju MPR koja se bavi političkim marketingom i kriznim komuniciranjem.

Kompromitirajući tekst odaslan je i na e-mail adrese u HDZ-u. Iako nitko nije želio javno nagađati tko je u pozadini, neslužbeno su identificirali Frenka Bilavera, HDZ-ov američki kadar. Riječ je, kažu, o čovjeku vrlo bliskom bivšem šefu HDZ-a još iz vremena školovanja u sjemeništu.

Bilaver, inače, već dugo održava vrlo dinamičnu komunikaciju s domaćim medijima te žestoko, ne libeći se ni uvredljivih konstrukcija, uzvraća svima koji kritički pišu o Sanaderu. U HDZ-ovim krugovima tumači se i da 'Frane govori ono što Ivo misli'.

Nedavno je, primjerice, medijima poslao, taj put potpisani e-mail, u kojemu je odbrusio poznatom fizičaru Davoru Pavuni da je kukavica koja govori budalaštine. Pavuna mu je bio kriv jer je izjavio da je Sanader bio blefer.