TEŽAK PORAZ MERKEL

SPD pobjednik lokalnih izbora u Hamburgu

20.02.2011 u 18:59

Bionic
Reading

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je uvjerljivi pobjednik prijevremenih lokalnih izbora u Hamburgu, dok je dosada vladajuća Kršćansko demokratska unija (CDU) doživjela težak poraz, pokazale izlazne ankete

Prema prvim izlaznim anketama državne TV postaje ARD, SPD je osvojio 49,5 posto glasova. CDU je osvojio 20,5 posto, što je gotovo upola manje nego na izborima 2008. i dosada najslabiji rezultat za demokršćane u Hamburgu, gradu koji uživa status savezne pokrajine.

Stranka Zelenih je prema prvim anketama osvojila 11,5, stranka Ljevice 7, te Liberalno demokratska stranka (FDP) 6,5 posto glasova.

Ukoliko konačni rezultati budu u skladu s ovim brojkama, SPD će sljedećih pet godina moći sam vladati parlamentom grada-savezne pokrajine Hamburga.

Odaziv građana s 59 posto je rekordno nizak. Do najnovijih izbora u Hamburgu je došlo nakon što se na jesen prošle godine raspala koalicijska vlada između CDU-a i Zelenih.

Na saveznoj razini gubitak demokršćana u Hamburgu znači slabljenje pozicije demokršćansko-liberalne vlade kancelarke Angele Merkel (CDU) u gornjem domu parlamenta Bundesratu koji, kao dom koji štiti interese saveznih pokrajina, sudjeluje u donošenju važnih političkih odluka.

Izbori u Hamburgu prvi su u nizu izbora za parlamente njemačkih saveznih pokrajina u ovoj godini. Do kraja 2011. izbori će biti održani u saveznim pokrajinama Baden-Wuertenberg, Rheinland-Pfalz, Hessen, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Donja Saska te Berlin.