izlazne ankete

SPD Olafa Scholza uvjerljiv pobjednik izbora u Sarskoj

27.03.2022 u 19:00

Bionic
Reading

Socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza pobjednici su izbora u Sarskoj u nedjelju, a prema prvim izlaznim anketama SPD je na lokalnim izborima osvojio i apsolutnu većinu

Prema izlaznim anketama javnog servisa ARD Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je na izborima za parlament savezne pokrajine Sarske osvojila 43 posto glasova što je 13 posto više nego na posljednjim izborima prije pet godina. Ako se prve prognoze pokažu točnima, SPD bi, na čelu s glavnom kandidatkinjom Anke Rehlinger, mogao bez koalicijskog partnera sljedećih pet godina vladati Sarskom.

Kršćansko demokratska unija (CDU) doživjela je težak poraz i nakon 22 godine na vlasti u Sarskoj više neće imenovati premijera u ovoj najmanjoj saveznoj pokrajini.

CDU je osvojio 27 posto glasova što je 13 posto manje nego na posljednjim izborima. Stranka Zeleni je, prema prvim izlaznim anketama osvojila 5,3 posto čime joj je pošlo za rukom ponovni ulazak u parlament Saarske.

SPD sa Zelenima na saveznoj razini tvori koaliciju pa se očekuje da će u slučaju da SPD ipak ne osvoji apsolutnu većinu, SPD i Zeleni i u Sarskoj ući u koaliciju.

Stranka Ljevica je pretrpjela teške gubitke te s 2,5 posto nije uspjela ući u pokrajinski parlament. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je osvojila 5,5 posto čime je prešla izborni prag.

Za Liberalno-demokratsku stranku (FDP), koja prema prognozama dobiva 4,8 do 5 posto, ulazak u parlament još nije siguran. Prvi prijevremeni službeni rezultati bit će objavljeni tijekom večeri.

Sarska je najmanja njemačka savezna pokrajina (s izuzetkom grada-savezne pokrajine Bremena) s oko milijun stanovnika i najmanjim pokrajinskim parlamentom.

No s obzirom na to da se radi o prvim pokrajinskim izborima nakon saveznih izbora u rujnu prošle godine, ovaj izbor se smatra testom za vladajuću socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu koaliciju na čelu s kancelarom Olafom Scholzom.