NJEMAČKI KUKURIKU

SPD i Zeleni svađaju se kao djeca u vrtiću

10.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon izbora u Berlinu, na kojima je treći put pobijedio Klaus Wowereit iz SPD-a, smatralo se da će lako biti dogovorena koalicija sa Zelenima. U međuvremenu su se u svađi raspali pregovori između dvije stranke, što se prenosi i na nacionalnu političku razinu, s obzirom na to da na izborima 2013. crveno-zelena koalicija želi smijeniti Angelu Merkel

U njemačkoj politici postoje koalicijske konstelacije koje se smatraju idealnijima u odnosu na druge. Tako se CDU uvijek nada da može sastaviti vladu s liberalnim FDP-om, dok SPD računa na Zelene. Doduše, kaos druge vlade Angele Merkel, koju je nakon četverogodišnje velike koalicije sa socijaldemokratima sastavila s FDP-om, pokazuje da u politici ni idealno nije uvijek idealno.

Slična se stvar dogodila u glavnom gradu Njemačke, nakon pokrajinskih izbora na kojima je treći put zaredom pobijedio gradonačelnik Klaus Wowereit iz SPD-a.

On je Berlinom dosad vladao u koaliciji s tvrdim ljevičarima iz Ljevice (Die Linke), ali je nakon ovih izbora bilo matematički nemoguće s njima napraviti vlast. Wowereitu su kao prvi izbor ostali Zeleni, te kao drugi konzervativni CDU, što se činilo kao malo vjerojatna opcija. Naime, Klausa Wowereita se spominje i kao mogućeg kancelarskog kandidata SPD-a na nacionalnim izborima 2013., jer je jedan od rijetkih njihovih političara koji očito zna pobijeđivati. Pritom on u stranci ima podršku lijevog krila, koje nije oduševljeno što se na poziciju budućeg kancelarskog kandidata gura i Peer Steinbrueck, uspješni ministar financija, ali i teški centrist.

Stoga se očekivalo da će Wowereit brzo dogovortiti koaliciju sa Zelenima, s kojima bi SPD trebao vladati ako pobijedi na izborima 2013., ali njemački mediji javljaju da su se pregovori između navodno idealnih koalicijskih partnera raspali u svađi. Prijepor koji je nepovratno razdvojio ove dvije stranke jest plan SPD-a da sagradi autoput usred Berlina, čemu se Zeleni žestoko protive. Njihova prometna politika se zasniva na projektima koji nude što manje zagađenja okoliša, pa su predlagali bolji željeznički prijevoz, dok Wowereit nije želio odustati od kontroverznog autoputa A-100.

Čim je objavljeno da crveno-zelene koalicije u Berlinu neće biti (što znači da će SPD vladati s demokršćanima), Wowereit je požurio uvjeriti javnost da je riječ o lokalnom neslaganju, što mu nitko baš i nije povjerovao. A i kako bi, kad su se brzo počeli oglašavati nacionalni prvaci i Zelenih i SPD-a, kriveći se međusobno za krah berlinskih pregovora.

ZBUNJENA CRVENO-ZELENA KOALICIJA

Zeleni su ljutito poručili da 'ovo nikad neće zaboraviti SPD-u', a tek je malo pomirljiviji bio njihov ključni parlamentarac Volker Beck, izjavivši da 'nije bilo pametno od SPD-a dopustiti kolaps pregovora ako želimo zajedno maknuti Merkel'. Kandidatkinja Zelenih za berlinsku gradonačelnicu i bivša ministrica u Schroederovoj crveno-zelenoj koaliciji Renate Kuenast je zaključila da je njima 'važna politička vjerodostojnost, naša najvažnija politička osobina'.

Ni u SPD-u se nisu previše suzdržavali u ocjenama propalih pregovora. Minhenski gradonačelnik Christian Ude se odmah oglasio s konstatacijom da su Zeleni fundamentalisti, koji ugrožavaju važne infrastrukturne projekte. 'Njihovo odbijanje takvih projekata ima obilježja križarskog rata', bio je nimalo suptulan Ude. Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel je Zelenima poručio da 'moraju naučiti lekciju i promijeniti svoj stav prema modernim infrastrukturnim projektima'. Usput je svu krivicu za propast pregovora svalio na Zelene.

Odgovorio mu je ubrzo predsjednik berlinske organizacije Zelenih Daniel Wesener, koji je za izostanak dogovora optužio Wowereita, 'koji jednostavno nije htio koaliciju s nama'. Onda se javio i zastupnik SPD-a Sebastian Edathy, koji je pozvao da 'ne propadnu pregovori zbog tri kilometra autoputa'. Ukratko, totalni kaos između dvije stranke koje se spremaju zajedno vladati cijelom državom za dvije godine!

Sve to je dalo priliku njemačkim komentatorima da naoštre pera, pa je cijela medijska scena, od konzervativnog Frankfurter Allgemeine Zeitunga do tvrdih ljevičara u Die Tageszeitungu, zaključila da se i SPD i Zeleni ponašaju djetinjasto. Klaus Wowereit, pak, trenutačno pregovara s berlinskim CDU-om, koji je spreman na sve samo da se nakon više od desetljeća uključi u gradsku vlast. O svemu ni riječ nije rekla kancelarka Angela Merkel, koja je ni kriva ni dužna izašla kao politička pobjednica ove crveno-zelene zbrke.