Unfollow by Jasno i Glasno

Spasite naše inboxe!

08.11.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Kako neodgojene internaute naučiti osnovama kulture slanja e-mailova

Vjerovali ili ne, naša zemlja nema monopol na neotesane i bahate gadove koji bauljaju internetima. Zbog takvih se - među ostalim - gušimo u moru nepotrebnih mejlova, nimalo smiješnih forvarduša, beskrajno glupih PowerPoint privitaka s kineskim poslovicama i smrtnim prijetnjama ako ne proslijedimo smeće na adrese još deset ukletih duša. Lijek je za takve jednostavan: pošaljite im ovih deset e-porukaških zapovijedi! E-poštom, naravno!

1. Poštuj primateljevo vrijeme!

Prvo sveto pravilo. Neka primatelj čita poruku što je kraće moguće. Piši sažeto. Makar to značilo da moraš sjediti za računalom pola sata duže.

2. Kratko ili sporo nije nepristojno!

Dođe li očekivani odgovor tek kasno navečer, ili sadrži samo kratko 'Da' za odgovor, nema ljutnje. Svi smo zatrpani mailovima i nemamo vremena za raspredanje teorija o završetku 'Ruže vjetrova'.

3. Razumljivo i čitko!

Dakle, bez Incredimaila, bez šarenila, bez animiranoga siga od 480 kilobajta i bez literarnoga blebetanja. Neka naslov maila jasno govori o čemu se radi, a neka prva rečenica ne bude: 'Inače, kako si ti?'

4. Bez glupih pitanja!

Poslovica kaže da nema glupih pitanja - postoje samo glupi odgovori, navodno. Nije istina. Tri kartice teksta u poruci koje završavaju s: 'Dakle?' neće učiniti primatelja nimalo pametnijim. Postavljajte nedvosmislena pitanja. Nitko ne zna čitati misli.

5. Bez suvišnih CC-ova!

Jedini CC koji je uvijek poželjan i dobar jest C.C. Capwell iz Santa Barbare. Svaki novi CC je i novi potencijalni sugovornik. Ne dopustite da se množe poput zečeva. Jednako vrijedi i za Reply All funkciju. Ostavite one koji nisu bitni na miru.

6. Odreži višak!

Neki mailovi zbilja trebaju sadržavati dio prethodne konverzacije - pogotovo ako je riječ o složenijim temama. No, zlatno je pravilo da je sve preko tri prethodna odgovora - višak. Odrežite sve što ne treba stajati u mailu. Ili uzmite telefon u ruke.

7. Privij privitak!

Kako je već spomenuto, privitak iliti attachment ne treba silovati. Nova se godina može čestitati i bez GIF-a ili PPS-a od tri megabajta. Par stotina znakova teksta ne treba snimati u Wordu pa gurati kao .doc dokument. Mail trpi slova.

8. Koristi pametne kratice!

Ako cijela poruka staje u sam naslov, kratko EOM (End Of Message) stavljeno na kraj jasno će dati primatelju do znanja da mail ne treba niti otvarati. Spasonosno na mobilnim telefonima. NNTR iliti No Need To Respond znači da pošiljatelj ne očekuje odgovor.

9. Dosta nepotrebnih odgovora!

Na poruku: 'Hvala što si mi poslao podatke', ne treba odgovarati s: 'Nema frke.' Tih trideset sekundi može se pametnije iskoristiti i na jednoj i na drugoj strani.

10. Isključi se

Konsenzualno smanjenje prometa e-poštom svima bi uštedjelo vrijeme. Primjerice, vikend proveden bez čekiranja mailova. Ili radno popodne provedeno offline. Da, zbilja je moguće.

Dakle, sad znate zlatna pravila. Kada neotesane emajlere otpravite gdje im je mjesto, znajte da zahvalu dugujete tviterašu imena @gpeuc, koji nam je ukazao na fantastičan sajt emailcharter.