DRAMATIČNA NOĆ ZA HGSS

Spasili strane turiste, pa jednog od njih ugrizao poskok

Bionic
Reading

Šest sati nakon ugriza, brazilski penjač Alexander Fernandez, kojeg je ugrizla zmija, primio je protuotrov. Zmija je, kako su rekli u zadarskoj Općoj bolnici, a prema opisu ozlijeđenog Brazilca, bila poskok

'Penjao sam se s prijateljima, no 50-ak metara prije nego što smo stigli na vrh izgubili smo se. Po povratku ugrizla me zmija za nogu. Nalazila se među kamenjem pored kojeg sam hodao, a bio sam obuven samo u sandale', rekao je za Večernji list Fernandez dodajući da prije dolaska na Paklenicu uopće nije razmišljao ima li tamo zmija.
Jako me boljelo, no nakon što sam dobio lijek, sada mi je lakše. Zadovoljan sam reakcijom spasilaca', rekao je Večernjem listu Fernandez.

Voditelj zaraznog odjela zadarske bolnice dr. Boris Dželalija rekao nam je da je pacijent dobio serum u roku od šest sati, a što je preporučljivo vrijeme za dobivanje protuotrova.

Prolazeći kroz kanjon Velike Paklenice, sinoć oko 20 sati jedan od posjetitelja začuo je viku u stijeni Anića kuka te je pozvao Županijski centar 112. Odmah zatim alarmirani su gorski spasioci koji su se nalazili u Starigradu Paklenici, a u pripravnost za akciju spašavanja stavljeno je još 14 članova zadarske postaje. Dva britanska i jedan brazilski penjač zapeli su u stijeni Anića kuka, no budući da nije bilo ozlijeđenih, gorski spašavatelji su im uz pomoć jakog reflektora osvijetlili stijenu te su se uspjeli popeti do izlaza iz smjera oko 22,15 sati.

No oko tri sata, ponovno su zatražili pomoć jer je jednoga od njih prilikom spuštanja za stopalo ugrizla zmija. Ponovno su alarmirani gorski spašavatelji koji su zbrinuli nesretnog penjača po kojega je došao i helikopter HRZ-a s dežurnom ekipom SAR i liječnicom HGSS-a.

HGSS ima pune ruke posla i na otoku Krku, gdje je u tijeku potraga u kojoj sudjeluju spašavatelji iz HGSS postaja Rijeka, Ogulin i Delnice.