HZZO KAŽNJAVA LIJEČNICU

Spasila život pacijentu, pa joj žele uzeti od plaće

Bionic
Reading

Priča o diskriminaciji hrvatskih bolesnika s rakom bubrega, koji na teret zdravstvenog osiguranja mogu dobiti samo zastarjeli lijek čija je učinkovitost svega pet posto, već je poznata, no zdravstvena administracija i u tom segmentu još uvijek ima novih neugodnih iznenađenja

HZZO je nedavno, naime, odlučio novčano kazniti obiteljsku liječnicu iz Zagreba koja je za svog pacijenta s metastatskim rakom bubrega tražila namirenje putnih troškova do Rijeke, u čijem je KBC-u tijekom 2007. godine, u sklopu studije, primao terapiju modernim i znatno učinkovitijim lijekom sutentom, koji još nije na HZZO-ovoj listi lijekova.

Zagrepčanin Dragan Prcač je, naime, nakon što je završio terapiju sutentom u riječkom KBC-u, zahvaljujući kojoj su mu se povukle metastaze na plućima, preko svoje izabrane liječnice dr. Slave Posenjak Pavišić od HZZO-a zatražio da mu plati 13 putovanja na terapiju do Rijeke.

Njegov zahtjev prvotno je odbijen, no uz intervenciju Udruge hrvatskih pacijenata i Saborskog odbora za zdravstvo, HZZO je Prcaču isplatio putne troškove u ukupnom iznosu od 3049,80 kuna, ali je nakon toga dr. Posenjak Pavišić dobila rješenje prema kojemu će se taj iznos oduzeti od njezine glavarine, uz obrazloženje kako nije smjela ispisati i potpisati te putne naloge.

- Lijek mi je spasio život, a HZZO na moje liječenje nije potrošio ni kunu. Mogu zamisliti što bi bilo da sam tražio da mi plate lijek, kada je problem i ovih tri tisuće kuna putnih troškova - ogorčen je Prcač. Dr. Posenjak Pavišić, koja je obiteljska liječnica već tri desetljeća, odlučna je u namjeri da pobije neosnovano i kontradiktorno HZZO-ovo rješenje.

Pacijenta je, naime, u Rijeku uputila na preporuku njegova onkologa i urologa s Rebra, budući da u Zagrebu terapiju sutentom nije mogao dobiti, a studije su se provodile u splitskoj i riječkoj bolnici. HZZO je, međutim, u spornom rješenju naveo kako je njihovo Liječničko povjerenstvo utvrdilo da se pacijent mogao liječiti u Zagrebu, zbog čega je zahtjev za isplatom putnih troškova neosnovan.

- To je nonsens. U Zagrebu se mogao liječiti samo starom, neučinkovitom terapijom, dok je kod ove u Rijeci, koja HZZO nije ništa stajala, uspjeh bio izvanredan. Pacijent je ispunio sve preduvjete za namirenje putnih troškova, zbog čega ne pristajem da me se novčano kazni zbog toga - zaključuje dr. Posenjak Pavišić.

Odgovor iz HZZO-a do zaključenja teksta Slobodna Dalmacija nije dobila.