PAD AIRBUSA

Spašeno dijete je 14-godišnja djevojčica

30.06.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Dijete nađeno u utorak Indijskom oceanu kod Komorskog otočja, koje je preživjelo pad 'airbusa' A310 sa 153 putnika i članova posade tvrtke Yemenia Aira, jest 14-godišnja djevojčica

Komorski ministar komunikacija Abdurahim Said Bakar rekao je da su netočna prijašnja izvješća da je spašeno petogodišnje dijete. Bakar je za televiziju Al-Džaziru rekao kako misli da je ona i jedini preživjeli putnik.

'Liječnik iz vojne bolnice koji se nalazio na jednom od spasilačkih brodova nazvao je bolnicu u Micamuliju kako bi javio da je spašeno jedno dijete', rekao je za agenciju Reuters Halidi Ahmed Abdu, liječnik u medicinskom centru otvorenu za preživjele.

Ibrahim Abdurazak, dužnosnik kriznog centra na Komorima, za Reuters je izjavio da je 14-godišnjakinja iz jednog sela u središnjem dijelu otočja. Hadži Madi Ali, ravnatelj zračne luke u Moroniju, prije je za državnu radijsku postaju rekao da spašeno dijete ima pet godina.

Spasilačke službe pronašle su ostatke zrakoplova Airbusa A310 Yemenia Aira koji se u utorak srušio u Indijskom oceanu, objavila je Agencija za sigurnost zračnog prometa za Afriku i Madagaskar (ASECNA). Spasioci se u ovoj fazi potrage fokusiraju na potragu za ostalim eventualno preživjelim putnicima, dok potraga za crnom kutijom trenutačno nije prioritet, rekao je jemenski ministar prometa. Spasilačke službe su pokraj ostataka zrakoplova pronašle i nekoliko tijela, ali zasad nema vijesti o tome ima li preživjelih, javlja Reuters. U zrakoplovu su bila 142 putnika i 11 članova posade. Letio je od jemenske prijestolnice Sane do glavnog komorskog grada Moronija.

Uplakana rodbina stradalih

Zrakoplov je nestao s radara 15 minuta prije planiranog slijetanja u Moroni, odnosno oko pet do deset kilometara od obale. Vremenski uvjeti su u tom trenutku bili dosta nepovoljni, puhao je jak vjetar, a more je bilo olujno. Većina putnika su državljani Francuske ili Komora, a francuske su vlasti objavile da je u zrakoplovu bilo 66 francuskih državljana. Osim Francuza u zrakoplovu su se nalazili državljanini Kanade, Komora, Etijopije, Indonezije, Maroka, Palestinskih teritorija, Jemena i Filipina. Državni tajnik u francuskom ministarstvu prometa Dominique Bussereau izjavio je da je loše vrijeme mogući uzrok nesreće, javlja AFP.

'Područje Mayottea i Reuniona trenutačno nadlijeću francuski vojni zrakoplovi, a iz Mayottea je isplovio i francuski vojni brod', rekao je direktor međunarodne zračne luke Moroni Hadži Madi Ali.

Komorski potpredsjednik Idi Nadhoim za Reuters je prvi potvrdio da je zrakoplov pao. 'Ne znamo je li itko od 150 osoba preživio pad zrakoplova', rekao je Nadhoim tada.

To je drugi Airbus koji se srušio u more ovoga mjeseca, nakon nesreće Air Franceova Airbusa A330-200 sa 228 putnika i članova posade na letu iz Brazila 1. lipnja. Otočnu državu Komori čine tri vulkanska otoka smještena u Mozambičkom kanalu, 300 kilometara sjeverozapadno od otoka Madagaskara i jednako toliko udaljena od afričke obale.