GSS ZA IZLET NA MOSOR

'Spašenim djevojkama treba ispostaviti račun'

18.05.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Kada je u nedjelju oko 18,45 sati, HGSS Split dobila je dojavu, preko centra 112, o dvije djevojke koje su u teškom stanju nalaze negdje na prostoru ispod 1334 metra visokog vrha Kabal na Mosoru, nisu dvojili ni trenutka

Kako se bližila noć, spasioci su zatražili pomoć helikoptera HRZ-a i već deset minuta nakon dojave svi su se našli na helidromu KBC-a Split, spremni za akciju spašavanja, piše Slobodna Dalmacija.

No, kako nevolja nikada ne dolazi sama – u isto je vrijeme stigao poziv u pomoć s Visa, gdje se s teškim ozljedama nalazio paraglajder Jurica Žitko (40), na brzinu je odlučeno ionako malu ekipu podijeliti na dvije.

Vinko Prizmić i Petar Mustapić, pripadnici HGSS-a uz pomoć posade helikoptera HRZ-a vrlo su brzo u bespuću Mosora locirali dvije djevojke koje su bile jako iscrpljene i dehidrirane.

Iz helikoptera je spušten letač spašavatelj koji ih je privezao za sebe, a potom su helikopterom na užetu svi troje prebačeni do improviziranog helidroma nedaleko Planinarskog doma na Mosoru.

Čim su osjetili tlo pod nogama, djevojke su unesene ponovno u helikopter i prebačene u Split. Dvadesettrogodišnja Marina i pet godina mlađa Leonora nisu imale vidljivih ozljeda, pa im nakon okrijepe nije bila potrebna liječnička pomoć.

'Ne mogu se oteti dojmu kako je ovakovo ponašanje tih dviju mladih djevojaka krajnje neodgovorno, da je Zakon drugačiji s punim bi im pravom trebalo ispostaviti račun za cijelu jučerašnju akciju', strog je bio Vinko Prizmić, dodajući kako i Marina i Leonora trebaju dobrano promisliti o odgovornosti.

'Išle su prema vrhu nedovoljno pripremljene, bez vode, nisu bile spremne za takav napor, jako neodgovorno', ljutio se i dalje Prizmić, dodajući kako se ovdje radilo o situaciji 'Brigo moja, pređi na drugoga', djevojke su krenule na planinarenje, kao da idu u šetnju Rivom, svjesne kako će ih u eventualnoj nevolji gorski spasioci pronaći i pomoći im. Tako je, srećom, ovoga puta i bilo...