GSS U AKCIJI

Spašena penjačica u kanjonu Velike Paklenice

01.05.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Zadarska Gorska služba spašavanja (GSS) jučer je spasila penjačicu koja je s ozljedom skočnoga zgloba zapela na visini od oko 100 metara na stijeni Anića kuka u kanjonu Velike Paklenice, izvijestio je jutros GSS

Poziv iz Županijskog centra 112 o ozlijeđenoj penjačici u stijeni Anića kuka, dežurni tim zadarskog HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica zaprimio je oko 13,55 sati. Radilo se o troje penjača, od kojih je jedna žena ozlijedila skočni zglob na stijeni Anića kuka na visini od oko 100 metara, na 'Akademskom smjeru' dužine 180 metara.

Kako zbog ozljede nije bila u stanju nastaviti penjanje, zatražena je pomoć HGSS-a.

Članovi HGSS-a uputili su se prema mjestu nezgode i pružili prvu pomoć, nakon čega je uslijedio višesatni transport s mjesta nezgode do podnožja stijene, a zatim po izuzetno zahtjevnom terenu s brojnim odronima kamenja koji su ugrožavali gorske spašavatelje i samu akciju. Prijevoz unesrećene penjačice dodatno je otežavala kiša, koja je stijenu činila kliskom i vrlo opasnom za kretanje. Unesrećena osoba je na parkiralištu kanjona Velike Paklenice predana ekipi Hitne medicinske pomoći na daljnju skrb.

Osim dežurnog tima HGSS Stanice Zadar, u akciji spašavanja sudjelovali su članovi iz stanica Karlovac, Ogulin, Rijeka i Zagreb te Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine koji su se u Paklenici nalazili kao dio osiguranja jučer održanog 12. Međunarodnog natjecanja u brzinskom penjanju 'Big Wall Speed Climbing'.