POTONUĆE BRODA KOD GALICIJE

Spašena dvojica hrvatskih mornara

31.03.2010 u 07:47

Bionic
Reading

Dvojica članova posade teretnog broda, koji je plovio pod zastavom Barbadosa, smatraju se nestalima nakon njegova potonuća sjeverozapadno od španjolske obale, izvijestila je u utorak španjolska obalna straža.

Španjolski i portugalski spasioci uspjeli su u utorak ujutro spasiti 22 od 24 članova posade teretnjaka Kea, među kojima je najviše Filipinaca, izvijestio je glasnogovornik obalne straže u La Coruni, prenosi agencija France Presse.

Potraga za nestalim pomorcima se nastavlja. Teretnjak, u koji je već u ponedjeljak navečer počela prodirati voda, potonuo je u utorak uz obalu Galicije. Glasnogovornik je naveo da su najveći broj članova posade činili Filipinci (19), a ostali su članovi posade hrvatske (njih dvojica), ruske, litavske ili ganske nacionalnosti. Posao spasilačkim ekipama otežava iznimno loše vrijeme i udaljenost od obale.

France Presse ne navodi nacionalnost nestalih članova posade.

Brod Kea plovio je iz Sankt Peterburga prema luci Santa Marta u Kolumbiji.

Kako doznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), oba hrvatska državljana koja su se nalazila na brodu, kapetan broda i brodski električar, su spašeni te se trenutno nalaze u španjolskom gradu La Coruni. Veleposlanstvo RH u Madridu stupilo je tijekom jučerašnjeg dana u kontakt s kapetanom broda te o svemu izvijestilo njihove obitelji i pomorske agente.

Veleposlanstvo će i nadalje biti u kontaktu s dvojicom spašenih hrvatskih pomoraca kako bi im pružilo potrebnu konzularnu ili bilo koju drugu pomoć u okviru svojih nadležnosti, poručuju iz MVPEI-a.