AKCIJA UN-A

Spas za civile Homsa koji su bili u okruženju

08.02.2014 u 10:21

Bionic
Reading

UN je u subotu počeo dostavljati pomoć civilima iz opkoljenoga sirijskoga grada Homsa nakon evakuacije nekoliko desetaka ljudi koji su 600 dana bili u okruženju

Evakuacija iz Homsa te podjela hrane i lijekova dio su sporazuma sklopljenog između UN-a, sirijske vlade i ustanika nakon nekoliko mjeseci pregovora. Ukupno 83 žene, djece i starijih osoba evakuirano je iz staroga grada tijekom 'trodnevnoga primirja dogovorenog između sukobljenih strana', rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Hak.

'UN-ove ekipe pripremile su hranu i ostale potrepštine koje će biti dostavljene odmah nakon izlaska prve skupine civila. Nadamo se da ćemo pomoć poslati u subotu ujutro', najavio je UN-ov koordinator u Siriji Yacoub El Hillo.

Osobe koje su u petak evakuirane 'prevezene su prema odredištima po svom izboru, u pratnji UN-a i sirijskoga Crvenog križa', rekao je Hak. Evakuacije bi se trebale nastaviti i sljedećih dana, rekao je guverner Homsa Talal Barazi dodajući da je ženama i djeci mlađoj od 15 godina, kao i muškarcima starijim od 55 dopušteno da napuste grad.


Prekid vatre omogućio je dostavu pomoći i onima koji su odlučili ostati u opkoljenim četvrtima. Prema podacima kojima raspolaže UN, riječ je o pomoći za više od 2500 ljudi: o hrani, lijekovima, higijenskim potrepštinama, madracima, dekama te novcu i logističkoj potpori kako bi se 'pomoglo onima koji su se odlučili evakuirati i onima koji su još ostali'.

Riječ je o prvoj humanitarnoj gesti režima Bašara al-Asada nakon prvoga kruga pregovora s oporbom potkraj siječnja u Švicarskoj u kojemu nisu postignuti nikakvi rezultati. Sirijska vlada potvrdila je da će sudjelovati u drugom krugu pregovora zakazanom za 10. veljače u Ženevi na kojima bi se trebalo pronaći političko rješenje za rat koji u Siriji traje već tri godine i u kojemu je poginulo više od 136 tisuća ljudi.

'Odlučeno je da će sirijsko izaslanstvo sudjelovati u drugom krugu pregovora u Ženevi', rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Fajsal Mokdad. Ozljeđenih