RED SUNCA, RED KIŠE

Sparno s pljuskovima i 31 °C

03.06.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Promjenjivo vrijeme s lokalnim pljuskovima nastavit će se i narednih dana, s time da se više oborina, osobito u kopnenim krajevima, očekuje u subotu. Nedjelja bi trebala biti nešto sunčanija, najavljuju prognostičari

U subotu i nedjelju i u kopnenim će područjima biti i dalje promjenjivo i vrlo toplo. Bit će i sunčanih razdoblja, ali uz prolazno više oblaka i kratkotrajne kiše te lokalne grmljavinske pljuskove. Veća vjerojatnost za kišu biti će u gorskim i središnjim predjelima zemlje. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 13 do 18 °C, a najviše dnevne od 23 do 28 °C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano, u početku dana još uz promjenjivu naoblaku. U zaleđu Dalmacije i lokalno na sjevernom Jadranu mogući su slabi grmljavinski pljuskovi, no prema večeri će posvuda biti suho. Ujutro će puhati slaba, još samo podno Velebita umjerena bura, a danju slabo jugo i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti između 15 i 18 °C, uz obalu i na otocima od 19 do 24 °C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 26 do 31 °C.

U nedjelju će na Jadranu biti djelomično sunčano sa sve više oblaka tijekom dana. Uz prolazno više oblaka, povremeno će biti slabe kiše i pljuskova s grmljavinom, osobito u zaobalju. Jačat će jugo koje će prema večeri na moru biti pojačano. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature od 25 do 30 °C.

U ponedjeljak će u većem dijelu Hrvatske biti pretežno ili djelomično sunčano, u kopnenim područjima s malom mogućnošću kratkotrajnih pljuskova. Temperatura zraka kretat će se uglavnom između 25 i 30 °C.

Od utorka postoji mogućnost za ponovnu češću pojavu pljuskova i grmljavina osobito u kopnenom području.

Ovakvo promjenjivo vrijeme moglo bi se zadržati i cijeli prvi dio sljedećeg tjedna, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Prvi dan lipnja inače označava službeni početak nekoliko važnih sezonskih, ne samo meteoroloških, događaja.

Na sjevernoj Zemljinoj polutci počelo je klimatološko ljeto, a na južnoj zima.

Na Atlantskom oceanu službeno započinje sezona tropskih oluja i uragana. Nakon rekordnog travnja sa 875 tornada i svibnja sa 355 (ukupno je u ta dva mjeseca poginulo 516 osoba), početak lipnja u SAD-u je donio nove žrtve oluja, ali ovaj puta ne u aleji tornada. Prvog lipnja oluja je zahvatila sjeveroistok SAD-a, a nekoliko tornada spustilo se do tla u državi Massachutess. Poginule su najmanje četiri osobe, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno.

U Indiji započinje sezona jugozapadnog, ljetnog monsuna.

U Australiji je ova jesen bila najhladnija u posljednjih 60 godina.