RATNI ZLOČINAC IZ GLINE

Španović proglašen krivim pa pušten

13.11.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Milan Španović (47) iz Gline proglašen je krivim i osuđen na tri godine i pet mjeseci zatvora na ponovoljenom suđenju pred Županijskim sudom u Sisku. Kazna zatvora koja mu je izrečena istekla je upravo na dan izricanja presude, te je u petak 13. studenoga 2009. godine, poslijepodne, Milan Španović pušten iz pritvora u Sisku u kojem je od 22. kolovoza ove godine

U kaznu je uračunato vrijeme koje je Španović proveo u esktradicijskom pritvoru u Velikoj Britaniji od uhićenja 13. lipnja 2006. godine, vrijeme provedeno na izdražavanju kazne u zatvoru u Sisku i u pritvoru u Sisku.

Španović je prije 16 godina već osuđen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva sela Maja i Svračica kod Gline, počinjenog 18. kolovoza 1991. godine. Županijski sud u Sisku osudio je njega i još 18 suoptuženika u odsutnosti na 20 godina zatvora, piše Jutarnji list.

Kako je obrazložila predsjednica vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Sisku, sutkinja Snježana Mrkoci, presudom od 13. studenoga 2009. godine stavlja se djelomično van snage presuda istog suda od 17. studenoga 1993. godine i to u visini kazne.
 Međutim, sud je Španovića proglasio krivim po otpužnici iz 1993. godine, jer su svjedoci potvrdili da je sudjelelovao u napadu na sela Maja i Svračica koji je organiziran samo zbog toga da bi se šikaniralo Hrvate, otimala njihova imovina.

Španović je i sam priznao da je sudjelovao u napadu, iskazao je duboko kajanje i žaljenje zbog toga, te je ustrajno tvrdio da nije počinio ratni zločin. Obrazlažući presudu sutiknja Snježana Mrkoci istaknula je kako presuda iz 1993. godine, prema kojoj je Španović u grupi s još 18 suoptuženika osuđen na 20 godina zatvora, ne služi na čast Republici Hrvatskoj i njenom pravosuđu. Nije poštovan zakon o kaznenom postupku, saslušan je samo jedan svjedok, branitelj koji je po službenoj dužnosti branio sve optužene podržao je optužnicu i nije se žalio.

Valja imati na umu da je obnovu procesa zatražilo Županijsko državno odvjetništvo i da je Vrhovni sud, koji je prvi put imao priliku vidjeti cijeli slučaj, prihvatio ove godine zahtjev za obnovom, obrazložila je sutkinja Mrkoci.

Obitelj Milana Španovića nije krila oduševljenje činjenicom da je Španović pušten na slobodu, a kako je istaknula njegova supruga Danijela, obitelj će se čim sredi sve dokumente, odmah vratiti u Veliku Britaniju i tamo nastaviti život.