JUNCKER NAJAVIO:

Španjolskoj prvih 30 milijarda eura koncem mjeseca

10.07.2012 u 10:31

Bionic
Reading

Ministri financija eurozone dogovorili su se u noći na utorak o načinu pomoći Španjolskoj, po kojem će prvih 30 milijarda eura kredita dobiti do kraja ovog mjeseca, rekao je predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker.

"Postigli smo politički dogovor" o "prijedlogu memoranduma" za pomoć španjolskom financijskom sektoru, rekao je Juncker nakon devetosatnog sastanka.

Cilj je "formalizirati dogovor u drugoj polovici mjeseca", dodao je.

Pomoć se daje uz uvjete, za financijski sektor općenito i za svaku bankarsku ustanovu. S druge strane, eurozona pristaje da se Španjolskoj, zbog gospodarskih teškoća u kojima se našla, dopusti da svoj javni deficit smanji na 3 posto tek 2014., umjesto 2013., rekao je u ponedjeljak Claude Juncker.

Ministri financija sedamnaestorice donijeli su ujedno i odluku koja se s nestrpljenjem očekuje već više mjeseci, u vezi s imenovanjem njegova nasljednika na dužnosti predsjednika euroskupine.

Odlučili su produljiti mu mandat za još dvije i pol godine. No Juncker je sam rekao da će otići "puno prije kraja mandata, do kraja ove ili početkom iduće godine".