ŠTEDNJA NA OBRAZOVANJU

Španjolski studenti prosvjedovali zbog policijskog nasilja

21.02.2012 u 23:02

Bionic
Reading

Tisuće španjolskih studenata prosvjedovalo je protiv navodnog policijskog nasilja u utorak, dan nakon nakon što je policija uhitila 25 prosvjednika i navodno ozlijedile četvero na prosvjedima protiv smanjenja izdvajanja za obrazovanje

Španjolska, snažno zahvaćena dužničkom krizom eurozone, drastično je smanjila javnu potrošnju no do sada su smanjenja izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje bila ograničena a prosvjedi protiv mjera štednje izolirani i uglavnom nenasilni. Prosvjedi u gradu Valenciji počeli su prošlog tjedna nakon što su se studenti požalili da se u učionicima moraju ogrnuti pokrivačima jer se zbog smanjenja potrošnje ne griju.

Po snimkama i fotografijama u medijima i društvenim mrežama tijekom prosvjeda od ponedjeljka navečer policija je palicama tukla prosvjednika po nogama i privela mladića okrvavljena lica. Policija je rekla da je suzbijajući prosvjede uhitila 25 osoba no nije htjela potvrditi izvješća da je četvero prosvjednika ozlijeđeno.

U utorak je u Valenciji oko 5000 studenata i njihovih simpatizera u prosvjednoj povorci prošlo ispred zgrade gradske skupštine i policijske postaje prije no što su zauzeli trg gdje su stajali i uzvikivali slogane satima. Prosvjedna povorka je protekla mirno a policijska je nazočnost bila mininmalna.

Studentske organizacije su tražile da guvernerka Valencije Paula Sanchez de Leon odstupi s položaja. Sanchez de Leon je naredila istragu o ponašanju policije tijekom prosvjeda od ponedjeljka.

Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz je rekao da će biti posljedica ako se pokaže da je policija uporabila prekomjernu silu ali je napomenuo i da su neki studenti bili nasilni.