PREKRŠIO ZAKON

Španjolski premijer novčano kažnjen zbog predizbornog TV intervjua u zgradi vlade

24.11.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sánchez platio je kaznu od 2.420 eura jer je tijekom predizborne kampanje 2019. dao intervju jednoj televiziji u zgradi vlade, čime je povrijedio izborni zakon prema kojem javne ustanove moraju biti neutralne uoči glasanja građana, izvijestila je u utorak španjolska javna televizija TVE.

Sánchez (49), koji je od lipnja 2018. bio premijer, kandidirao se prije tri godine ispred Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) te dobio novi mandat koji trenutačno traje. Narodna stranka (PP) desnog centra, najveća opozicijska stranka, žalila se Središnjoj izbornoj skupštini jer je intervju dao u vladinoj zgradi u Madridu.

Središnja izborna skupština, tijelo zaduženo za provedbu izbora, još je 2019. odredila novčanu kaznu Sánchezu, nakon čega se on žalio Vrhovnom sudu.

Sánchez je tvrdio da nije on odabrao mjesto za intervju niti je osobno dogovarao taj razgovor već da je to odradilo više osoba, te da je intervju, objavljen na internetskoj stranici vlade, uklonjen čim se pojavila tužba. Vrhovni sud, međutim, nije uvažio njegovu žalbu nego je potvrdio kaznu prema kojoj mora platiti 2.420 eura Narodnoj stranci.

Narodna stranka je izvijestila kako je primila taj iznos te da će ga uplatiti u dobrotvorne svrhe.

U članku 50.2 španjolskog izbornog zakona piše kako je od sazivanja izbora do njihovog održavanja zabranjeno javnim tijelima organiziranje događaja vezanih za sadržaj kampanje neke od stranaka.