zatvorene luke

Španjolska ponudila pomoć Malti oko broda s migrantima

22.06.2018 u 22:04

Bionic
Reading

Španjolska je stupila u kontakt s Maltom, Italijom i Francuskom kako bi im ponudila pomoć oko novog broda s migrantima na Mediteranu kojeg je Italija u četvrtak odbila pustiti u svoje luke.

"Ministarstvo vanjskih poslova Španjolske stupilo je u kontakt s Maltom, Italijom i Francuskom", rekla je glasnogovornica španjolske vlade Isabel Catalaá na konferenciji za medije u Madridu.

Dodala je da je Malti ponuđena humanitarna pomoć vezana za migrante. Ona je najavila i sastanak španjolskog premijera Pedra Sancheza s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom a tema će biti migranti.

Španjolska je ranije bila odlučila primiti u svoju luku u Valenciji brod Aquarius kojeg je odbila nova talijanska vlada.

Italija je u petak zatražila od Malte da primi drugi brod s više od 200 migranata spašenih nedaleko od libijske obale. Brod koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu organizaciju Mission Lifeline traži luku u koju bi pristao, dan nakon što je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao da bi migrante trebao odvesti u Nizozemsku.

Prije dva tjedna su vlast u Španjolskoj preuzeli socijalisti, prvi put nakon 2011., nakon što je u parlamentu bilo izglasano nepovjerenje konzervativcima čija je stranka osuđena za korupciju. Glasnogovornica socijalista u parlamentu, Adriana Lastra, rekla je u petak na javnoj televiziji RTVE da je imigracija problem kojim se zajedno moraju pozabaviti članice EU-a jer se riječ o situaciji na zajedničkoj granici te da nova španjolska vlada nije mogla ne pomoći u dolasku prijašnjeg broda u Valenciju.

Zadnjih tjedana stotine imigranata čamcima pokušavaju sa sjevera Afrike ući u Španjolsku.

  • +10
Imigranti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia