PRESKUP POSJET

Španjolska Papi sprema štrajk na dar

21.10.2010 u 16:02

Bionic
Reading

Sindikat CGT zaposlenih u javnome prijevozu u Barceloni pozvao je na štrajk 7. studenoga protiv visokih troškova posjeta pape Benedikta XVI. koji će u središtu španjolske pokrajine Katalonije blagosloviti katedralu Svete obitelji, prenijeli su mediji

CGT 'poziva na 24-erosatni štrajk autobusnog prijevoza protiv rasipanja javnog novca na Papin posjet', navodi sindikat u priopćenju.

Taj novac treba 'usmjeriti u besplatan javni prijevoz za sve nezaposlene u (sjeveroistočnoj pokrajini) Kataloniji', predlaže CGT.

Sindikat se poziva na napise u tisku po kojima će se za posjet Benedikta XVI. izdvojiti 14,5 milijuna novca iz španjolske državne blagajne i 2 milijuna iz sredstava autonomne pokrajine Katalonije.

Nadbiskup Barcelone izjavio je početkom listopada da će Papin posjet stajati 500.000 do 600.000 eura što će platiti nadbiskupija.

Ta svota ne pokriva troškove osiguranja i press-centra koje će platiti država.

Papa u Barceloni treba posvetiti katedralu Svete obitelji, remekdjelo katalonskog arhitekta Antonia Gaudija, a u sjeverozapadnoj pokrajini Galiciji obići poznato hodočasničko odredište, svetište sv. Jakova apostola u Composteli.