kontroverzni zakon

Španjolska oštro kritizirala američkog predsjednika zbog Kube i Venezuele

08.05.2019 u 16:33

Bionic
Reading

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borell oštro je u srijedu kritizirao Washington zbog ukidanja zabrane koja je dosada priječila američkim građanima podizanje tužbi zbog nacionalizirane imovine na Kubi

Washington je prošlog mjeseca priopćio da će ponovo aktivirati kontroverzni Helms-Burtonov zakon iz 1996. godine kojim se kubanskim Amerikancima dopušta podnošenje tužbi na američkim sudovima zbog oduzete imovine na Kubi.

Cilj je tog američkog poteza jačanje pritiska na Havanu.

Prethodni su američki predsjednici rutinski suspendirali primjenu tog zakona, djelomično kako bi izbjegli sukobe sa saveznicima.

Europska unija najveći je strani investitor u komunističku otočnu zemlju, sa Španjolskom na prvom mjestu, i očekuje se da će odluka Washingtona naštetiti inozemnim ulaganjima.

„To je novi dokaz nedostatka suradnje američkih vlasti i usvajanja ekstrateritorijalnih mjera koje po nama predstavljaju zloupotrebu moći i mi im se protivimo", naglasio je ministar Borrell u razgovoru za španjolsku javnu televiziju TVE.

"Potez će pokrenuti pravnu bitku, obratit ćemo se Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)”, dodao je španjolski dužnosnik.

Španjolska ministrica industrije, trgovine i turizma Reyer Maroto jučer je također izrazila neslaganje s američkom politikom.

Španjolska planira pokrenuti novi program pretvorbe kubanskog duga i osnovati novi fond u protuvrijednosti 375 milijuna eura za poticanje španjolskih investicija na Kubi.

Iz fonda će se financirati razvojni projekti povezani s interesima španjolskih kompanija, pri čemu će prioriteti biti dogovoreni u suradnji s kubanskim vlastima.

SAD „kauboj” u Venezueli

Borrell je također optužio Trumpovu vladu da se ponaša kao „kauboj” zbog implicitne prijetnje vojnom intervencijom u Venezueli.

Washington je u više navrata upozorio kako su „sve opcije” na stolu kada je u pitanju svrgavanje venezuelskog predsjednika Nicolasa Madure.

Španjolska je podržala formiranje kontaktne skupine sastavljene od EU-a i nekih latinoameričkih vlada koje bi trebale ishoditi suglasnost venezuelskog predsjednika Madura s raspisivanjem izbora u toj bivšoj španjolskoj koloniji.

"Kontaktna skupina čiji smo član nije na istoj valnoj duljini kao američka vlada, koja poput kauboja poručuje 'gledaj, izvući ću pištolj'. Ne želimo nekoga tko će izvlačiti oružje. Naprotiv, pozivamo na mirno, i demokratsko rješenje, bazirano na pregovorima", naglašava španjolski ministar vanjskih poslova.