U IDUĆIH 30 DANA

Španjolska ograničava ulaz strancima na aerodrome i luke

22.03.2020 u 19:59

Bionic
Reading

Španjolska će većini stranaca zabraniti slijetanje na svoje aerodrome i ulaske u pomorske luke tijekom idućih 30 dana, u posljednjem pokušaju zaustavljanja koronavirusa, priopćilo je u nedjelju španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Mjera stupa na snagu u nedjelju u ponoć.

U Španjolsku će smjeti ulaziti samo španjolski državljani, stranci koji žive ili rade u Španjolskoj, te zrakoplovno osoblje, prijevoznici tereta i roba, osoblje zdravstvenih službi, diplomati i članovi humanitarnih organizacija. Oni će nastaviti normalno putovati dok će ostale osobe bit puštane ako dokažu potrebu za hitnim ulaskom zbog više sile.

Ova mjera se uvodi nekoliko dana nakon što je Španjolska zatvorila svoje kopnene granice s Portugalom i Francuskom za strance, u skladu s odlukom EU-a da se na 30 dana zatvore granice njenih članica. Režim na cestama, aerodromima i lukama sada će biti ujednačen.

Španjolska je nakon Italije druga zemlja po broju zaraženih od koronavirusa. U nedjelju je imala 28.603 oboljele osobe. Od toga ih je ozdravilo 2.575 a umrlo 1.756.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u subotu navečer kako će broj oboljelih i umrlih porasti u nadolazećim danima.

U nedjelju je na dodatnih petnaest dana najavio produženje izvanrednog stanja, do 11. travnja. U srijedu bi španjolski parlament to trebao potvrditi budući da oporba podržava uvedene mjere.