PROMJENA PLANA

Španjolska je povukla svoj ratni brod iz Perzijskog zaljeva zbog SAD-a

14.05.2019 u 21:55

Bionic
Reading

Španjolska je povukla ratni brod iz skupine pod vodstvom Sjedinjenih Država iz Perzijskog zaljeva zato što je "SAD promijenio originalnu misiju“, rekla je u utorak španjolska ministrica obrane Margarita Robles na konferenciji za novinare

Španjolska fregata 'Méndez Núñez’ trebala je pratiti američki nosač aviona ‘Abraham Lincoln’ u moru prema Iranu no u utorak je Madrid priopćio da je taj brod s 215 mornara privremeno povučen. U priopćenju nije bio naveden razlog što je ukazalo na diplomatsko razilaženje Europske unije i Sjedinjenih Država oko pitanja Irana.

Robles je za posjeta Bruxellesu rekla da je Španjolska prije dvije godine dogovorila sa SAD-om slanje fregate u zajedničku misiju, kao praktičnu vježbu, te kako bi obilježila 500 godina od obilaska svijeta ekspedicije Magallanes-Elcano koju je bila financirala španjolska kruna.

„Misija na kojoj se nalazi 'Abraham Lincoln' nije bila predviđena u tom trenutku. Poštujemo tu (američku) odluku, a kada se misija vrati u okvire onoga što je bilo predviđeno španjolska ratna mornarica će se vratiti u normalu“, izjavila je Roble u utorak.

Odluka Španjolske tehnička je i vojna, a ne politička, rekla je i dodala da Madrid poštuje odluke Washingtona.

„Imam profesionalnu pravnu deformaciju pa kada vidim da se izlazi izvan okvira sporazuma smatram da je najbolje rješenje privremena suspenzija“, dodala je.

U američkoj skupini brodova u Indijskom oceanu ne sudjeluje niti jedan drugi strani brod osim španjolskog.

Brod 'Méndez Ñúnez' trebao bi ostati u Indijskom oceanu dok se američki brodovi ne vrate iz Perzijskog zaljeva gdje su skrenuli. Nakon toga bi im se mogao opet priključiti.

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell rekao je nakon jednog skupa u Madridu da tu odluku španjolskog ministarstva obrane „ne treba shvatiti kao nešto značajno“.

SAD je na Bliski istok poslao nosač zrakoplova i bombardere B-52 u potezu za kojeg američki dužnosnici tvrde da je namijenjen suzbijanju prijetnji Irana prema američkim snagama u regiji. U petak je SAD, uslijed napetosti s Iranom, poslao brod 'Arlington' i obrambeni raketni sustav 'Patriot' a pretprošli vikend je poslan u regiju 'Abraham Lincoln'.

Iran je prošli tjedan objavio da se povlači iz dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama kao odgovor na jednostrano povlačenje SAD-a iz tog sporazuma bez obzira što ga Teheran nije prekršio. SAD je obnovio sankcije Iranu.

„SAD nema nikakvog razloga odustati od sporazuma. Ovo je još jedan dokaz unilateralizma SAD-a“, rekao je Borrell u utorak.

Islamska Republika Iran očekuje da Europska unija održi svoje obećanje i nastavi poslovati s Iranom i kupovati iransku naftu, unatoč američkim sankcijama.