SVE OVISI O MMF-U

Španjolska će tražiti međunarodnu pomoć?

25.11.2011 u 23:22

Bionic
Reading

Španjolska Narodna stranka, koja bi sredinom prosinca trebala formirati novu vladu, razmatra traženje međunarodne pomoći kao jedne mogućnosti za poboljšanje financijskog stanja zemlje, rekli su izvori bliski stranci

Narodna stranka nasljeđuje gospodarstvo na rubu recesije, teško ostvariv cilj javnog deficita u 2012., financijske troškove koje su uznemirena tržišta duga povećali na gotovo neodržive razine i bankarski sektor u teškoćama s milijardama eura problematične imovine.

No kreditna linija Međunarodnog monetarnog fonda, otvorena u utorak za fiskalno odgovorne zemlje koje su se našle izložene rizicima uslijed dužničke krize u eurozoni, mogao bi biti potencijalni pojas za spašavanje koji će Španjolska možda htjeti iskoristiti.

'Ne vjerujem da je odluka da se zatraži pomoć donesena... no to je jedna od opcija na stolu jer sam za nju upitan. No trebamo više vremena i još informacija oo sadašnjem stanju stvari', rekao je Reutersu jedan izvor blizak Narodnoj stranci.

Viši savjetnik Narodne stranke za gospodarstvo potvrdio je Reutersu da je traženje kredita MMF-a tek jedna od opcija. Ona bi sama za sebe bila nedovoljna i smatrana prijelaznim potezom, rekao je savjetnik.