623 VOJNIKA U KFOR-U

Španjolci se povlače s nepriznatog Kosova

19.03.2009 u 22:03

Bionic
Reading

Španjolska je u četvrtak najavila da će uskoro povući svoje postrojbe s Kosova, kao jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije priznala kosovsku neovisnost proglašenu 2008.

MADRID - "Misija je završila. Vrijeme je da se vratimo kući i vraćamo se", izjavila je španjolska ministrica obrane Carme Chacon za kratka boravka na Kosovu.

Ministrica je kazala španjolskim novinarima da će vojska biti povučena "do kraja ljeta" i u suradnji sa saveznicima". Španjolska u KFOR-u drži 632 vojna pripadnika, raspoređena na zapadu Kosova, pod talijanskim zapovjedništvom, a prvi su stigli 1999.

Španjolska je jedna od pet zemalja Europske unije koje nisu priznale kosovsku neovisnost. Kosovo je priznalo 55 država, među kojima SAD, te 22 od 27 zemalja EU-a.

Chacon nije izravno povezala povlačenje španjolskih postrojba s položajem Španjolske i same suočene sa separatističkim pokretima u Baskiji i u manjoj mjeri u Kataloniji.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u četvrtak da je još prerano znatno smanjiti snage na Kosovu, neizravno kritizirajući jednostranu španjolsku odluku o povlačenju postrojba.

Glavni tajnik NATO-a smatra da bi se "svaka važnija promjena opsega i sastava KFOR-a smjela dogoditi tek kad Savez ocijeni da su ispunjeni politički i sigurnosni uvjeti, a taj trenutak još nije došao", kazala je pomoćna glasnogovornica NATO-a Carmen Romero.