STOP PROTUZAKONITOM RIBOLOVU

Spaljeno 800 metara mreža i ribolovni pribor krivolovaca

14.01.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Oko 500 komada raznog ribarskog pribora, uključujući 38 ribarskih mreža ukupne dužine 800 metara, 27 vrški, 41 samica te 60 strukova s i do 200 udica na jednom struku, spaljeno je u srijedu na obali rijeke Save u Brodsko-posavskoj županiji. To je svojevrsna točka na 'i' prošlogodišnjih akcija ribočuvara koje su provedene s ciljem sprečavanja protuzakonitog ribolova

Sve spaljene mreže i pribor pronađeni su na području zone centar koja obuhvaća trećinu od ukupno 4.300 hektara površine ribolovnih voda o kojima se skrbi Sportsko-ribolovni savez BPŽ te pokriva dio Save od ušća Orljave do graničnog prijelaza Svilaj, kao i sve zatvorene ribolovne vode na tom području.


Vlasnici ribarskih mreža i ostalog ribolovnog alata, koji su u akciji ribočuvarske službe izvađeni iz Save, u većini slučajeva nisu zatečeni u protuzakonitom ribolovu, niti su kasnije pronađeni. Tek petnaestak krivolovaca je zatečeno u (ne)djelu te prijavljeno prekršajnom sudu. Osmoricu od njih protuzakoniti je ribolov skupo stajao jer su, nakon što su procesuirani, morali platiti visoke novčane kazne. Neki su pak uložili prigovore te stoga presude još nisu pravomoćne, zbog čega će njihov ribolovni pribor do daljnjega čekati u ribočuvarskoj službi. U srijedu su tako spaljene samo mreže i ribarski pribor nepoznatih počinitelja.

Iako se zbog visokih kazni smanjuje protuzakoniti ribolov, u Savi se još uvijek pronalaze brojne protuzakonito postavljene udice i mreže. U to su se uvjerili i policajci Odjela za granicu i postaje granične policije koji su u listopadu u suradnji s ribarskom inspektoricom, vodoprivrednom inspektoricom te ribočuvarom krstarili rijekom od Slavonskog Broda do Donje Bebrine.

U toj je akciji iz rijeke Save izvađen nemali broj protuzakonito postavljenog ribolovnog alata i mreža. Ipak, u Sportsko-ribolovnom savezu Brodsko-posavske županije se nadaju da će, zahvaljujući kvalitetnom radu ribočuvarske službe u suradnji s policijom, protuzakoniti ribolov uskoro biti sveden na minimum.