POBJEŠNJELI VOZAČI

Spaljeni radari za mjerenje brzine u Mariboru

23.10.2012 u 12:16

Bionic
Reading

U tjedan dana otkako u Mariboru djeluju posebni radari za 'discipliniranje' prebrzih vozača, više ih je uništeno ili oštećeno u podmetnutim požarima, javljaju slovenski mediji

Kako je u utorak objavio mariborski list Večer, u noći s ponedjeljka na utorak zapaljena su dva od 19 sofisticiranih radara na mariborskim križanjima, a u jednom su slučaju vatrogasci požar uspjeli ugasiti.

Dva radara, postavljena uz semaforizirana križanja, uništena su podmetanjem požara još u noći sa subotu na nedjelju, a počinitelji nisu otkriveni.

Sustav za mjerenje brzine i naplatu kazni postavljen je u suradnji općine i privatnog koncesionara, a počeo je djelovati prošlog utorka. Podatak da je sistem samo u prvih 36 sati zabilježio 5.000 slučajeva prekoračenja dopuštene brzine za koje bi prekršitelji trebali platiti od 40 do 1.200 eura izazvao je nezadovoljstvo u gradu, ali i polemike je li naplaćivanje kazni za račun privatne tvrtke koja će obnoviti gradske semafore u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Franc Kangler zato je objavio da je prvi tjedan dana uvođenja novog radarskog sustava bio eksperimentalan, pa će dosadašnji prekršitelji dobiti samo opomene, a ne i pozive da plate globu.

No, on je kao 'populizam' odbio zahtjev oporbe u gradskom vijeću da se od gradskog sistema kažnjavanja prometnih prekršaja odustane sve dok se ne utvrdi je li pravno sporan ili ne.

Gradonačelnik Kangler odbija, međutim, kritike da je novi sustav namijenjen punjenju gradskog proračuna i da je ugovor sklopljen u korist privatnog koncesionara koji će modernizirati dotrajale semafore, ali i dobivati više od devet desetina novca od prometnih prekršaja. Kangler tvrdi da je novi sustav discipliniranja prebrzih vozača prilog sigurnosti sudionika u prometu te koristan za grad, prenose slovenski mediji.