PROMAŠENA INVESTICIJA

Spaladium bi bio najbolji za masovna vjenčanja

11.10.2009 u 17:05

Bionic
Reading

Deset mjeseci nakon izgradnje Arene Spaladium u Splitu i završetka Svjetskog rukometnog prvenstva, umjesto kvalitetnih sportskih takmičenja i zvučnih gostovanja glazbenih zvijezda, u ovom se prostoru održava Dječji sajam

Ne želeći omalovažavati solidnu specijaliziranu manifestaciju, 5. dane beba, mama i trudnica, teško da je to pravi sadržaj za najveću gradsku investiciju koju će Split još puno godina otplaćivati.

Kritičari ovog građevinskog poduhvata, koji su upozoravali na ekonomsku neodrživost koncepta, od tadašnjih su vlasti bili etiketirani kao kočničari napretka, nazadnjaci koji blate vizionare i ne prepoznaju potencijal budućeg Splita. Među kritičarima je tada bio i aktualni gradonačelnik Splita Željko Kerum.

U posljednjih devet mjeseci jedina konstanta splitske arene su skandali, svađe i neučinkovito upravljanje. Od manifestacija, u toj dvorani je odigrano nekoliko utakmica košarkaške lige s mizernim posjetom, poneko gostovanje neatraktivnih zabavljača i na kraju, evo, i sajam za djecu, trudnice i dojenčad.

Daleko je to od ekonomske isplativosti i zvučnih najava. Sada se svakodnevno u medijima predlažu novi mogući sadržaji koji bi koliko-toliko neutralizirali dojam potpunog debakla nedovršenog objekta u prometnom slijepom crijevu grada. Trenutačno najduhovitiji prijedlog je onaj o organizaciji masovnih vjenčanja u Areni

Nedovršena Spaladium Arena

Dojam promašenosti čitavog koncepta dodatno naglašava apokaliptični izgled suterena. Nedovršeni zidovi, čelične žice i armature, otvoreni iskop i rupa s blatnjavim jezercem definitivno neće privući potencijalne posjetioce. Nastavak radova i dovršenje objekta u kojem je još predviđen veliki šoping centar, podzemna garaža i stometarski toranj je potpuno neizvjesno i teško je vjerovati da će se ikada realizirati.

Jedina korist cijele ove priče bi možda bila kvalitetna prezentacija tog primjera na nekom budućem studiju, koji bi unutar nekog kolegija obrađivao temu neodgovornog upravljanja i korupcije. To bi bio školski primjer takvog ponašanja, ne tako drastičan kao djelovanje građevinske mafije na jugu Italije, već primjer sofisticirane prevare birača na duge staze.

Za 13. studenog najavljeno je gostovanje Simple Mindsa, banda koji je svoj zenit zabilježio prije više od dvadeset godina. Teško da će se tom prilikom dvorana napuniti; za tako nešto ipak treba Halid Bešlić, Lepa Brena ili Marko Perković Thompson.