PRESKUPA DVORANA

Spaladium Arena zatvorena, račun blokiran, struja isključena

02.03.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Banka koja je pratila izgradnju blokirala im je račun. Ne mogu plaćati dobavljačima pa tako ni Elektrodalmaciji

Spaladium Arena je zatvorena, sva događanja najavljena za ovaj mjesec se otkazuju Elektrodalmacija im je isključila struju, račun im je blokiran i situacija je za sada bezizlazna.

Kulminacija je to agonije nikad dovršenog velebnog objekta kojeg su zajednički za Svjetsko rukemetno prvenstvo gradili u javno-privatnom partnerstvu Grad Split i Vlada RH s Konzorcijem kojeg čine Konstruktor IGH i Dalekovod.

- Banka koja je pratila izgradnju Spaladium Arene blokirala nam je račun. Nismo u mogućnosti podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, pa tako ni prema HEP-u zbog čega nam je isključena struja. Arenu sada moramo zatvoriti! - potvrdio nam je Srđan Žižak, direktor Spaladium Arene. Kaže da ne smije govoriti od kada im je račun blokiran, niti koja je ih je banka blokirala.

Jure Šundov,
splitski dogradoančelnik kaže da se problem nedovršene Spaladium Arene ne može riješiti bez pomoći Vlade koja je suvlasnik objekta. Konzorcij je dignuti su krediti za gradnju objekta koji je samo djelomično završen. Garaže, poslovni prostori i velebni toranj visok 100 metara nikada nisu izgrađeni, jer se dolaskom krize građevinski sektor, pa i konzorcij našao u velikim poteškoćama. Grad Split može se naplatiti jer je konzorcij jamčio dovršetak projekta, ali gradonačelnik Željko Kerum tvrdi da bi aktiviranje tog prava značilo slanje na ulicu 5.000 ljudi koliko iz tri velike građevinske tvrtke zapošljavaju.

- Grad ima dokument iz 2007. godine, koji ima snagu sudske presude i mogao bi natjerati izvođače da se objekt završi - tvrdi gradski vijećnik Igor Boraska na čiji prijedlog će Gradsko vijeće Splita održati tematsku sjednicu o Spaladium Areni.