OSJEČKI PČELARI

'SOS roj' opet u akciji

19.07.2010 u 13:28

Bionic
Reading

Osječki pčelar Milan Kramer jučer je ispijao popodnevni sok u hladovini kafića kada je stigao poziv za akciju spašavanja roja pčela iz Laslovačke 22. Vlasnica kuće zbunjena rojenjem pčela na stablu mlade jele na travnjaku ispred kuće nazvala je 112. Dolazak Kramera bio je brz. 'Stižete brže nego hitna pomoć', komentirao je jedan od susjeda u toj mirnoj osječkoj ulici

Pčelar je obukao zaštitnu odjeću s mrežom preko lica i iz prtljažnika automobila izvadio pletenu košaru za hvatanje rojeva. 'Po brojnosti pčela, izgleda da je ovo treći roj koji je pobjegao nekom pčelaru iz košnice', ocjenio je. U prvom roju odlazi matica i najveći broj pčela, u drugom manje, a u trećem najmanji broj radišnih kukaca. Jučer se tako u Laslovačkoj na okupu našlo tek 300 pčela teških oko 300 grama.

Spretnim potezima Kramer je stresao crnogorično drvo i manji broj pčela ubacio u košaru, a onda je ostavio na travi do večeri dok ne slete preostale, koje su se razletjele po zraku.

Umreženi s policajcima i vatrogascima

Udruženje pčelara Radilica četveročlanu interventnu ekipu za spašavanje odbjeglih rojeva pčela osnovala je 2006. godine, od kada imaju između 12 i 15 akcija godišnje. Samo ove godine broj poziva bio je 18. 'Pčele se znaju rojiti na krošnjama drveća, ali i na čudnim mjestima poput otvora između oluka i krova, uskih prostora između zidova, čak dimnjaka. Jednom su me vatrogasci dizalom podigli na 12 metara visine kako bi skinuo roj pčela s visokog drveta iznad dječjeg igrališta', svjedoči Kramer.

Nakon akcije spašavanja, rojevi se udomljavaju kod pčelara za osnivanje društava, ako su veći, iz pojačavanja postojećih. Osječani koji se suoče s ovakvom pojavom trebaju samo pozvati 112, vatrogasce ili policiju, a oni će zatim u pomoć pozvati 'SOS roj' službu.