POGIBIJA SPORTSKIH JAHTAŠA

Somalski gusari pobili četvero Amerikanaca

23.02.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Privatna jedrilica Quest oteta je prošlog 19. veljače pred obalama Omana. Pentagon je potvrdio smaknuće vlasnika broda, Jeana i Scotta Adama, te njihovih prijatelja Phyllis Macay i Boba Rigglea

Ubijeni su nautičari bili na regati na kojug su krenuli 15. veljače iz Mumbaija. Ne web stranici bračnog para Adam stoji da se nalaze na putu oko svijeta koji su započeli 2004.

Na putu su i da bi širili Evanđelje, dijeleći Biblije, koje su dobili iz donacija, svima koji su ih primali ili u lukama u koje su stizali.

Često su propovijedali u kršćanskim crkvama u mnogim gradovima u koja su navraćali.

Državna tajnica Hillary Clinton je izrazila sućut obiteljima ubijenih nautičara i kazala da će SAD ojačati međunarodne savezne snage koje patroliraju tim područjem i koje se bore protiv divljanja somalijskih gusara.

Prema američkim vlastima, otmičari su pobili nautičare jučer u jedan iza pola noći (po europskom vremenu), kada su već bili pokrenuti pregovori u američkom veleposlanstvu u Nairobiju.

Posljednji se napad tih gusara na jedan američki brod, prije ove tragedije, dogodio u travnju 2009. Radilo se o brodu Maersk Alabama.

Specijalne su američke snage uspjele osloboditi kapetana Richarda Phillipa i posadu nakon što su ubili troje gusara i uhitili četvrtog koji je na sudu u New Yorku dobio 30 godina zatvora.