SUNCE SE PROBUDILO

Solarne oluje stigle do Zemlje

04.08.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Dvije solarne oluje izbacile su u nedjelju prema Zemlji tone plazme koja će ovih dana u područjima blizu polova stvarati prekrasne svjetlosne efekte poznate kao aurora borealis

Neki su znanstvenici najavili da bi se polarna svjetlost mogla vidjeti čak u sjevernim dijelovima Velike Britanije, međutim sinoć se to nije dogodilo. No još nije sve gotovo – oblaci nabijenih čestica stizat će i danas.

Čini se da se nakon neobično dugog mirnog solarnog ciklusa Sunce konačno počelo buditi i kretati prema svojem maksimumu, koji se očekuje za tri godine. Prema predviđanjima stručnjaka, on će biti upola slabiji od onoga 2001. godine i najslabiji u posljednjih 100 godina.

Koronalno izbacivanje mase snimila je kamera NASA-ine letjelice Solar Dynamics Observatory (SDO), lansirana u veljači. SDO na Zemlju šalje izuzetno kvalitetne snimke Sunca visoke rezolucije.

'Ova erupcija je usmjerena ravno prema nama, a trebala bi stići rano 4. kolovoza', rekao je astronom Leon Golub iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian. 'To je prva erupcija usmjerena prema Zemlji nakon dugo vremena. Dobili smo prekrasne snimke, a moglo bi ih biti još ako izazovu auroru', dodao je Golub.

Kada solarni vjetrovi stignu blizu Zemlje u sudaru s njezinim magnetskim poljem mogu izazvati geomagnetske oluje. Nabijene čestice u polju skreću i prate njegove silnice prema polovima planeta. U atmosferi se sudaraju s atomima dušika i kisika i stvaraju minijaturna neonska svjetla.

Aurora se obično može vidjeti samo u područjima na visokim geografskim širinama, međutim snažnije geomagnetske oluje mogu ih izazvati i na nižim širinama.

Znanstvenici stoga preporučuju stanovnicima i turistima u sjevernim dijelovima Europe i svijeta da večeras pomno gledaju u nebo. Napominju da nove oluje ipak nisu dovoljno snažne da izazovu veće probleme u satelitskim sustavima ili opskrbi električnom energijom.