150 MILIJUNA KUNA NA NAPLATU

Šok za Andru Krstulovića Oparu: Hitno pozvan u Banske dvore zbog presude koja Split dovodi u teške probleme

04.04.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Dramatično intoniranim priopćenjem splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obavijestio je javnost da je po neslužbenim informacijama Grad Split izgubio sudski spor čija se vrijednost procjenjuje na čak 150 milijuna kuna te da je zbog toga ozbiljno ugroženo funkcioniranje grada

Iz splitske gradske uprave za tportal su potvrdili da je zbog ove presude i mogućih golemih teškoća u funkcioniranju grada Andro Krstulović Opara hitno otputovao na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem danas u 16 sati.

'Ukoliko se ova presuda zaista potvrdi, svi proračunski korisnici u tom slučaju ostali bi bez prihoda, počevši od vrtića, vatrogasaca, pa do najugroženijih socijalnih skupina. U trenucima kad se pripremamo za turističku sezonu ovo bi bio šokantan udar. Gradska vlast poduzet će sve potrebne radnje kako bi zaštitila interese svojih građana', objavio je Krstulović Opara.

U istom priopćenju splitski gradonačelnik tvrdi da je ova odluka 'šokantan presedan koji potvrđuje svu nesreću privatizacije nakon osamostaljenja Republike Hrvatske' te 'još jedan kostur iz prošlosti s kojim se suočava ova gradska uprava'.

Ovaj spor, pojednostavljeno, vodi se oko zemljišta u istočnom dijelu grada, konkretnije na prostoru TTTS-a, gdje su Nebojša i Alemka Knežević, Srećko Mišura i tvrtka Petra Dura u neobičnom postupku uknjiženi kao vlasnici velikog dijela prometnica, koje su prethodno kupili. Iz tog razloga već godinama je blokirana izgradnja vodovoda za obližnju Žrnovnicu te polaganje energetskih kabela - jer oni kao vlasnici ne pristaju dati suglasnost - a po svemu sudeći, blokada bi mogla nastupiti i oko gradnje prve faze splitske obilaznice, najavljene za kraj ove ili početak iduće godine.

Prvostupanjska presuda u korist Kneževića i drugih donesena je na Općinskom sudu u Splitu u kolovozu 2016. godine, a iz splitske gradske uprave tvrde da imaju informacije kako je ona potvrđena i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Gradonačelnik će, ukoliko se ove informacije pokažu točnima, sa svojim suradnicima poduzeti sve potrebne korake kako bi se spriječila blokada Grada Splita te kako bi se zaštitila realizacija svih zacrtanih ciljeva sa sjednice Vlade, izgradnja obilaznice i vodoopskrbnog sustava na tom području', dodaje se u priopćenju Grada Splita.

  • +51
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Nije poznato je li na presudu utjecao sporazum s konca 2012. godine, kada je tadašnji zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov s Kneževićem i drugima potpisao sporazum o reguliranju međusobnih odnosa, kojim je de facto priznao njihovo vlasništvo nad ovim nekretninama i objavio da će ih platiti kompenzacijama, zamjenskim nekretninama i eventualno novcem.