OBUSTAVE RADA

Socijalni rat na ulicama Madrida i Atene

26.09.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Grčki sindikati započeli su jutros svoj prvi opći štrajk od lipnja, kada je vlast preuzela koalicija na čelu s konzervativcima. Tisuće policajaca raspoređene su u centru Atene. Dopisnik BBC-ja u Ateni Mark Lowen kaže da mnogi strahuju od ponavljanja nasilja koje je preplavilo ulice za vrijeme prošlih demonstracija

Štrajk će trajati 24 sata, uz popratne prosvjede protiv novih mjera štednje i smanjenja potrošnje u iznosu od 11,5 milijardi eura. Uštede su preduvjet da Grčka dobije iduću tranšu financijske pomoći, bez koje bi državi prijetio bankrot u roku od nekoliko tjedana.

Grčkoj treba nova 31 milijarda eura, ali uz rekordnu nezaposlenost i trećinu stanovništva ispod granice siromaštva, na snazi je snažan otpor daljnjim rezovima. Zaposlenici iz niza različitih sektora, od liječnika do kontrolora leta, sudjeluju u štrajku. Opći štrajk inicirala su dva najveća državna sindikata.

Vlada konzervativnog premijera Antonisa Samarasa predlaže i smanjenje mirovina te podizanje dobi umirovljenja na 67 godina.

Istraživanje koje su prošlog tjedna provela agencija MRB pokazalo je da više od 90 posto Grka vjeruje da su planirani rezovi nepošteni i da idu na teret siromašnih.

Gumenim mecima na Španjolce

Španjolska policija pucala je gumenim mecima na prosvjednike koji su u Madridu demonstrirali protiv mjera štednje. Lokalni mediji izvijestili su da je uhićeno najmanje 20 ljudi, a više desetaka je ozlijeđeno.

Sukobi su izbili kada su prosvjednici pokušali ukloniti barijere na putu za zgradu parlamenta. Prosvjednici su se razišli nakon što su zastupnici napustili parlament.

Prosvjed Occupy Congress organiziran je uoči vladine najave novih mjera štednje, što će se dogoditi u četvrtak.

Španjolska vlada nastoji smanjiti proračunski deficit, a država je u drugoj recesiji u posljednje tri godine, uz stopu nezaposlenosti od gotovo 25 posto. Vlada će u četvrtak otkriti nacrt proračuna za 2013. i predstaviti nove mjere štednje kako bi uvjerila vjerovnike u stabilnost državnih financija.