NALAZ MINISTARSTVA O 'KUĆI STRAVE'

Socijalni radnici mogli spriječiti majku da podvodi kćeri

19.08.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Danijela Jadrijev, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, i Mile Ćuk, voditelj Podružnice Gračac, mogli su spriječiti monstruoznu majku iz jednog ličkog mjesta koja je podvodila svoje dvije kćeri , utvrdili su to inspektori Ministarstva socijalne politike i mladih u trodnevnom nadzoru u zadarskoj i gračačkoj ustanovi

Čim je u Jutarnjem listu objavljen članak, ministrica Opačić naložila je hitnu internu istragu koja je pokazala da, iako su 'Centar za socijalnu skrb Zadar, odnosno Podružnica Gračac, imali saznanja o problematičnim obiteljskim i materijalnim uvjetima života obitelji, nisu pravodobno primijenjene potrebne mjere zaštite maloljetne djece, već su intervencije ostajale na razini materijalnih pomoći obitelji'.

Prema nalazu inspekcijskog nadzora koji su proveli članovi Povjerenstva Ministarstva koje čine dva pravnika, socijalni radnik i psiholog, odredili su mjere kojima će se preispitati kolika je zapravo odgovornost stručnih radnika tima iz Odjela za djecu, brak i obitelj zadarskog Centra, v.d. predstojnika Podružnice Ćuka i privremene ravnateljice Jadrijev.

Osim toga, naloženo je da se podnese prijedlog nadležnom Općinskom sudu o oduzimanju prava majci da živi s djecom i odgaja ih, te da se donese odluka da se djeca povjere drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.


Djeca, a radi se o curicama starima tri i 12 godina, te trudnoj djevojci koja je ovih dana postala punoljetna i njezinom jednogodišnjem djetetu, smještena su kod najstarije od pet kćeri majke koja se još uvijek nalazi u pritvoru u Karlovcu, a to je u međuvremenu popraćeno dokumentacijom, što je također bio jedan od uočenih propusta. Osim toga, sasvim je sigurno, djeca će biti oduzeta majci te se više neće vratiti u dom gdje su bila stravično zlostavljana.

Sustav je u ovom slučaju profunkcionirao tek kada su susjedi policiji prijavili da majka vlastite dvije kćeri podvodi za novac. Brojne usmene prijave, pa čak i prijavu koja je stigla iz mjesne škole koju pohađa 12-godišnja curica, da se s djetetom nešto čudno događa, u Centru za socijalnu skrb su ignorirali.

'Nije ona baš tako bešćutna. To što se dogodilo, ja sam uopće prvi put čuo za takvo što i nema čovjek riječi, ali kad se dođe kod nje, ona ima takav jedan odnos prema djeci... posebno prema ovoj mlađoj, vidi se nekakva briga. Hoću reći, ne stoji to da je u odnosu prema djeci i u ponašanju nekakva majka monstrum', komentirao je slučaj Mile Ćuk, koji je tri godine bio službeno zadužen kao skrbnik za tu obitelj, nakon što je slučaj izbio u javnost.

U javnosti nije poznat ni jedan slučaj da je socijalni radnik dobio otkaz zbog propusta u službi. Teško da će dobiti i u ovom slučaju, s obzirom da odgovornost Mile Ćuka, čovjeka koji je trebao nadzirati problematičnu obitelj, preispituje ravnateljica Jadrijev, koja je i sama počinila isti propust.