NADBISKUP BARIŠIĆ

'Socijalna nepravda nas pogađa i vrijeđa'

25.12.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić je služeći danas božićnu misu u katedrali sv. Duje, kritizirao potrošački mentalitet rekavši da nas vrijeđa socijalna nepravda, te poručio da samo svjetlo vjere očitovane u betlehemskom djetetu daje sigurnost i nadu u teškim vremenima

'Socijalna nepravda nas pogađa, vrijeđa, boli i dijeli', rekao je nadbiskup Barišić. Upozorio je kako postoji opasnost da se siromaštvu, uz pojedince koje je, kako je kazao, sredina učinila takvima, priključe 'i širi slojevi društva, osobito mladi i obitelji s bogatstvom djece'.

'Nepravda nanosi tamu na naše horizonte', istaknuo je. 'Ako je tama u srcu, to se sve očituje u našim obiteljskim i društvenim odnosima', kazao je.

Po njegovim riječima, zaslijepljeni smo mentalitetom profita, interesa i konzumerizma. 'Ne određuju nas naše stvarne potrebe, nego nas nosi vihor nametnutih nam potrošačkih želja koje teško možemo uskladiti s našim financijskim mogućnostima. Posljedica toga je još veće siromaštvo – materijalno, pa i moralno', istaknuo je nadbiskup Barišić.

Naglasio je kako se u Božiću 'susreću Božja ljubav prema nama i naša nada prema vječnosti'.

'Samo nam svjetlo vjere očitovane u betlehemskom djetetu daje sigurnost i nadu – pa i u teškim vremenima krize, neuspjeha i bolesti', rekao je nadbiskup Barišić u Božićnoj propovijedi.