PREKO TISUĆU BEZ KROVA NAD GLAVOM

'Socijalna država': Beskućnicima uzela novac, a sad će ih kažnjavati za skitnju!

10.10.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Ulicama hrvatskih gradova danas, na dan koji se obilježava kao Svjetski dan beskućnika, luta najmanje tisuću osoba koje spadaju u tu kategoriju jer nemaju doslovce nikakav krov nad glavom. Njih najviše 380 može provesti noć u nekom od deset prihvatilišta u većim gradovima, a ostatak je prisiljen na 'odavanje skitnji' - prekršajno djelo za koje je ministar Ranko Ostojić predvidio novčanu kaznu od tisuću do dvije tisuće kuna ili 15 dana zatvora

Mukama nesretnih ljudi - čiji se broj zbog dolaske zime i sve gorih socijalnih prilika dramatično povećava - ni tu nije kraj: od 1. siječnja iduće godine stupa na snagu odredba novog Zakona o socijalnoj skrbi po kojoj će država potpuno prestati financirati postojeća prihvatilišta za beskućnike i prepustiti ih na milost i nemilost županija i gradova, mahom nepripremljenih ili previše siromašnih za osnivanje i financiranje ovakvih sadržaja. Država im je prebacila obvezu, a za novac se sami trebaju snaći, pa postoji realna mogućnost da se neka od prihvatilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Karlovcu, Osijeku i Zadru - zatvore.

'Država nema dovoljno programa i projekata koji utječu na društveno uključivanje korisnika, ne postoji strategija smanjenja beskućništva ni jasan plan u borbi protiv siromaštva', upozoravaju u ime neformalne mreže prihvatilišta iz splitske udruge Most, organizacije koja se prije dvanaest godina pionirski uhvatila borbe za pomoć beskućnicima. Njihovi korisnici danas će po centru Splita dijeliti letke s podacima o ovom problemu, a Vladu su javno pozvali na izradu strategije borbe protiv beskućništva, a županije i gradove na otvaranje novih i financiranje postojećih prihvatilišta.

'Iz iskustva znamo da nezaposleni, podstanari, branitelji, invalidi, mladi i stari, neobrazovani i obrazovani, ovisnici... Da svi oni mogu postati beskućnici. Zato se svi moraju uključiti u rješavanje ovog problema', kazala nam je predsjednica udruge Đordana Barbarić. Upravo Most se posljednjih godina profilirao kao jedna od najaktivnijih nevladinih organizacija na splitskom području pa se bilježi golem odaziv Splićana na sve njihove humanitarne akcije - između ostaloga, ove godine uspio je projekt '365 večera' pa korisnicima njihovog prihvatilišta po unaprijed određenom rasporedu svakog dana u godini netko pripravi obrok. Bilo je tu glumaca, poslovnih ljudi, sportaša, novinara i navijača, a početkom godine u anonimnosti je svoj dan odradio upravo ministar Ranko Ostojić s prijateljima.

Ni to, međutim, nije dovoljno: prihvatilište u blizini željezničkog kolodvora ima tek 21 postelju, a za snježnog nevremena u veljači samo na području grada Splita popisano je točno 50 beskućnika. Zasad im Most ne može svima pomoći, a ni u gradske službe se ne treba uzdati: u dvanaest godina, naime, od stotina beskućnika tek je jedan jedini ostvario pravo na dodjelu socijalnog stana.

'Barem se trudimo da ne 'šetaju sustavom' od vrata do vrata, od nas preko Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Porezne uprave... Nadamo se da će im novim Zakonom o prebivalištu barem biti olakšano izdavanje osobnih iskaznica, jer danas ih mahom nemaju pa ne uspijevaju dobiti čak ni osnovnu socijalnu pomoć ili zdravstveno osiguranje', upozorava Barbarić.