UOČI NEDJELJNE ODLUKE

Socijalisti favoriti francuskih parlamentarnih izbora

09.06.2012 u 17:27

Bionic
Reading

Iako francuski parlamentarni izbori, čiji je prvi krug zakazan za sutra, 10. lipnja, nemaju ni približno sličan odjek kao oni predsjednički, održani prošlog mjeseca, njihov značaj nije time manji. Rezultati izbora će, naime, dati konačni politički raspored unutar 577 sjedala u Nacionalnoj skupštini

Prema svim prognozama, a i prema recentnim primjerima iz prošlosti kada su parlamentarni izbori održani odmah nakon predsjedničkih pa su slijedili istu matricu, dobitnici bi trebali bi biti Hollandeovi socijalisti. Tako se socijalistima i njihovim partnerima, Stranci zelenih i ostalim grupacijama lijevog spektra previđa komotna većina od oko 320 zastupničkih mjesta. No njihova će moguća prevlast u parlamentu, koja bi im omogućila mnogo brže i efikasnije usvajanje novih zakona u dosluhu s Hollandeovim mandatom u Elizejskoj palači, prije ovisiti o dobrim vezama i ustupcima koalicijskim partnerima.

Sarkozyjev UMP već je pred kraj predsjedničkih izbora, predosjećajući njegov poraz, u svoja obraćanja uveo novi argument da je političkoj sceni sada nužno potrebna ravnoteža te da bi upravo njihova pobjeda iznijela snažnu i korektivnu opoziciju preko većine u parlamentu. No taj scenarij, nakon što se Sarkozy povukao prilikom gubitka izbora, nema zasad neke izglede. Naime, obećani solidarni i kolektivni nastup desnice, bez glavnog vođe, u praksi se pretvorio u nimalo elegantnu borbu za prevlast među između glavnog tajnika stranke, Jean-Françoisa Copéa i bivšeg premijera, Françoisa Fillona.


Ekstremno desni Nacionalni front, osnažen sa 18 posto osvojenih glasova Marine le Pen na predsjedničkim izborima, najavljivao je također veliki pohod na zastupnička mjesta i strogo odbacivao moguću koaliciju s konzervativnim UMP-om. No, čak i prema najoptimističnijim predviđanjima, konačni broj njihov zastupnika mogao bi se, citirajući francuske komentatore, 'izbrojiti na prste jedne ruke'.

Kako zbog kratkog vremena kampanje od tek nekoliko tjedana, tako zbog poslovičnog manjka interesa među glasačima i izostanka snažnih tema oko kojih bi se glasači okupili, parlamentarni izbori zasad su nužno u sjeni prvih tjedana novog predsjedničkog mandata. No manjak interesa javnosti i medija ne znači da rezultati izbra neće imati jake posljedice na petogodišnje mandate kako predsjednika, tako i zastupnika.