ZLOUPOTREBA TEŠKA 500.000 KN

Sobol se na ponovljenom suđenju izjasnio da nije kriv

25.04.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Bojan Sobol i trojica suoptuženika izjasnili su se danas na početku ponovljenog suđenja pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda da nisu krivi za zlouporabe položaja i ovlasti kojima je MUP početkom 2000-ih navodno oštećen za oko pola milijuna kuna.

Suđenje se ponavlja nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je suprug SDP-ove saborske zastupnice Gordane Sobol bio osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora. Na optuženičkoj klupi su i riječki liječnik Davor Mihelčić, koji je bio osuđen na dvije godine zatvora, te bivši načelnici uprava u MUP-u Rino Aralica i Miroslav Crnić, uvjetno osuđeni na po šest mjeseci.

Na ponovljenom suđenju, koje je počelo čitanjem izmijenjene optužnice, bit će saslušan knjigovodstveni vještak, pročitana dokumentacija i ispitano 20-ak svjedoka.
Sobol je optužen da je kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za materijalno-financijske poslove riječkom liječniku na njegov poticaj omogućio nezakonit ugovor s MUP-om o specijalističkim pregledima policajaca, iako njegova ordinacija opće medicine u Delnicama nije imala dozvolu za medicinu rada.

Liječnik je s MUP-om potpisao trogodišnji ugovor, od početka 2001. do kraja 2003., tijekom kojega je ispostavio 36 računa vrijednih 424.000 kuna za preglede policajaca koji nikad nisu obavljeni. Kad je platio poreze, ostala mu je nezakonita dobit od 360.000 kuna, tvrdi odvjetništvo.

Sobol i Mihelčić bili su proglašeni krivima i zbog ugovora iz 2003. za preglede interventnih policajaca primorsko-goranske Policijske uprave koji su čuvali papu Ivana Pavla II. tijekom boravka u Rijeci. Mihelčić je ispostavio tri računa na 108.000 kuna, a nakon odbitka poreza 'čisto' mu je ostalo 92.000 kuna. Po prvostupanjskoj presudi, liječnik je morao vratiti 468.000 nezakonito zarađenih kuna.

Aralica i Crnić osuđeni su po trećoj točki optužnice jer su ovjerili račun od 18.000 kuna koji je riječki liječnik ispostavio za pregled šestorice specijalaca prije ronilačkog tečaja u centru za obuku u Malom Lošinju, koji su specijalci obavili u MUP-ovu domu zdravlja.

Vrhovni sud ukinuo je presudu suca Vladimira Pavlekovića zbog pogrješno i nepotpuno utvrđena činjenična stanja, prihvativši žalbe četvorice optuženika i odredivši novo suđenje pred potpuno promijenjenim sudskim vijećem kojim sada predsjeda sudac Ivan Turudić

Suđenje se nastavlja 12. lipnja.