ŠPIJUNSKI DOKUMENT

SOA objavila javni izvještaj za 2018. godinu. Ovo su problemi s kojima se suočava Hrvatska

03.06.2019 u 18:36

Bionic
Reading

Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je stabilna i trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije, a teroristička prijetnja na našem teritoriju nizak. Pa ipak postoji stalni rizik od tzv. vukova samotnjaka koji bi mogli samostalno izvesti teroristički akt, potaknuti javno objavljenim pozivima terorističkih skupina na počinjenje napada, stoji u javnom objavljenom izvještaju za 2018. godinu

Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Uz vukove samotnjake SOA upozorava i na 'koruptivno djelovanje organiziranog kriminala prema pojedincima u državnim institucijama, prisutan interes za ulaganje kapitala nepoznatog porijekla u Hrvatsku, pri čemu postoji rizik da se radi o pranju nezakonito stečenog novca, povećanje pokušaja migranata da putem tzv. balkanske rute ilegalno uđu u Hrvatsku, mogućnost povećanja kibernetičkih napada s obzirom na predsjedanje Vijećem EU, ali i na širenje lažnih vijesti kojima je za cilj Hrvatsku, EU i NATO prikazati u negativnom svjetlu.

U izvještaju se ističe opasnost od povratka pripadnika ISIL-a u države jugoistočnog susjedstva, dodaje se da je s područja jugoistočne Europe na ratišta u Irak i Siriju otišlo oko tisuću pristaša džihadističkog salafizma.

Kao jedan od glavnih razloga nepostojanja značajnog islamističkog radikalizma u Hrvatskoj su, navodi SOA, dobar položaj, ugled i integriranost islamske zajednice u hrvatskom društvu.

Prvi put je otkriveno i da je na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena.

SOA navodi da nijedna od njih nije radikalizirana u Hrvatskoj, niti se pridružila ISIL-u iz Hrvatske. Po dostupnim nepotvrđenim podacima, dvojica muškaraca su poginula u borbama na strani ISIL-a, dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

Žene su se ISIL-u pridruživale u pravilu kao pratnja svojim supruzima 'džihadistima', a neke su tijekom boravka u Siriji i Iraku rodile djecu. Njihova točna lokacija i sudbina se još trebaju potvrditi zbog kaotične situacije nakon sloma ISIL-a.

U dokumentu se ističe da je tijekom prošle godine spriječeno više pokušaja krijumčarenja oružja prema zapadnoj Europi preko Hrvatske te da su kriminalne skupine sve aktivnije u krijumčarenju ljudi na balkanskoj ruti.