PISMO KAO I SVAKO DRUGO

SNV kreće u kampanju za skidanje stigme sa ćirilice

17.10.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće (SNV) najavilo je u četvrtak početak kampanje "Da se bolje razumijemo" čiji je cilj skinuti stigmu sa ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod

"Kampanja znači promociju ćirilice i ćirilićnog pisma u javnom prostoru, a s njome ćemo nastojati skinuti stigmu sa ćirilice i poslati poruku da njezino korištenje, bilo u privatnoj ili javnoj upotrebi, ne ugrožava nikoga, a pogotovo ne većinski narod", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik SNV-a Boris Milošević.

Svaka članica EU-a dužna promovirati upotrebu manjinskog jezika i pisma

Poručio je da će kampanjom nastojati promovirati načelo dostojanstva, slobode, jednakosti i nediskriminacije.

Ćirilica je kao pismo važan dio srpskog kulturnog identiteta, a jezična različitost jedan od temelja Europske unije, pa je svaka država članica EU-a dužna promovirati upotrebu manjinskog jezika i pisma.

"Kako dosad nije bio slučaj države da radi promociju jednog manjinskog pisma, odlučili smo se za ovakvu kampanju. Želimo da se poštuju Ustav, odluke Ustavnog suda i konvencije na koje se Hrvatska obvezala, te da se primjenjuje Zakon o nacionalnim manjinama", istaknuo je Milošević.

Kampanja će trajati do 1. siječnja, odnosno početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU te će imati tri faze, a prva počinje danas.

Povod početne akcije je, kaže Milošević, sutrašnja sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj će se raspravljati o stupnju razumijevanja u tom gradu i korištenju ćirilice kao pisma. Tim povodom SNV je izradio Statut Grada Vukovara na ćirilićnom pismu i srpskom jeziku.

Poruka je da SNV želi dijalog i bolje razumijevanje bez obzira koji jezik i pismo se koristi, kao i to da zakonsko pravo bez realizacije nije pravo. "Vjerujemo i smatramo da ćirilica ima svoje mjesto u cijeloj Hrvatskoj, pogotovo mjestima gdje Srbi žive u značajnom broju, pa tako i u Vukovaru", poručio je predsjednik SNV-a.

Ćirilica nije agresorsko pismo

Član gradskog vijeća Vukovara Srđan Kolar poručio je da ćirilica ne može biti i nije agresorsko pismo, što vrlo često čuju u Vukovaru. Kada bi se skinula stigma sa ćirilice, kaže Kolar, u Vukovaru bi živjeli "mirnije, bolje, bez svakodnevnih istupa pojedinaca i težine u kojoj žive".

Predsjednik Savjeta SNV-a i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac naglasio je da ćirilićno pismo, kao jedno od pisama EU-a nakon ulaska Bugarske, ne bi smjelo biti zabranjivano i ograničavano ni u kojem dijelu Europe.

Kampanja je poziv na dijalog, cilj je izbjeći nesporazume i započeti dijalog oko svih pitanja, "uključujući i ona koja mogu biti bolna", kaže Pupovac.

"Neki hoće da ćirilićno pismo bude pismo neslobode u Hrvatskoj. Za nas je ono bilo, jest i bit će pismo slobode, kao i svako drugo pismo. Sloboda je da se na njemu piše, čita i da ga se vidi tamo gdje ga se treba vidjeti i da svatko bude razriješen loših osjećaja u vezi s onima koji su u svijetu političkih i vojnih odluka donosili pogrešne odluke", poručio je.