POVRATAK ZIME

Snježni nanosi u Lici, Primorje zbog bure bez struje

02.03.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Pogoršanje vremena u srijedu je donijelo niz problema; Lika je pod snijegom dok je podvelebitsko primorje zbog jake bure ostalo bez struje

Olujna bura koja u podvelebitskom Primorju puše brzinom većom od 110 kilometara na sat, uzrokovala je kvarove na dalekovodima. Struju za sada imaju samo uža središta grada Senja i Karlobaga, bez struje je oko tri i pol tisuće potrošača od Senja do Svete Marije Magdalene. Proment Jadranskom magistralom na tom je području zatvoren za sva vozila, pa nije moguće uputiti ekipe koje bi otklonile kvarove.

Od ranog jutra snijeg pada u cijeloj Lici - najviše, desetak centimetara, palo ga je na širem području Gospića. Jak vjetar uzrokuje snježne nanose i smanjuje vidljivost preko prijevoja Vratnik, Kapela i Ljubovo.

Na svim Državnim cestama Koreničkog i Plitvičkog područja od pet sati su na snazi zimskim uvjeti. Promet kamionima s prikolicama i tegljačima zabranjen je, a za ostala vozila obaverzna je upotreba zimske opreme. Cesta Gospić-Karlobag otvorena je samo za osobna vozila.

U Glavnoj bazi zimske službe 'Lika cesta' u Gospiću doznaje se da je zbog olujne bure koja između Senja i Karlobaga puše brzinom većom od 110 km na sat za sav promet zatvorena dionica jadranske magistrale-Senj-Sv Marija Magdalena.
Zimska služba od noćas je u Lici u trećem stupnju pripravnosti.


Zbog bure su zatvorene i pojedine dionice autocesta

Za sav promet zatvorene su: dionica autoceste A 1 od Svetog Roka do Posedarja, autocesta A 6 Rijeka-Zagreb, između Delnica i Kikovice, D 1 Gračac-Knin, Jadranska magistrala (D 8) od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki most i državne ceste D 27 Gračac-Obrovac i D 54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Paškom mostu, i državnom cestom prometuju samo osobna vozila. Zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama na mostu Rječina (RI-obilaznica). Vozače HAK upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.
U prekidu su trajektne linija Brestova-Porozina, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen i Jablanac-Mišnjak. Na graničnim prijelazima u putničkom prometu nema poteškoća.