ZALEDILE SE I RIJEKE

Snježni kaos u Zagrebu, orkanska bura na Jadranu

13.02.2012 u 07:37

Bionic
Reading

Dok se uskoro očekuje smirivanje nevremena, Zagrepčani se moraju pripremiti na jutarnji kaos. Unatoč intenzivnom čišćenju, ceste su pod bijelim pokrivačem, ima mnogo ugaženog snijega, neočišćeni su nogostupi, prilazi, javlja hrt.hr. Očišćene su samo glavne gradske prometnice

Više od tisuću kućanstava Podvelebitskog primorja još je uvije bez struje. Bez struje su otoci Lošinj, Susak, Unije, Silba, Osor i Cres. Kao i prošli tjedan, orkanska bura opet je pokidala žice dalekovoda i niskonaponske mreže. Radnici Elektrolike uspjeli su popraviti tek manje kvarove.

Zbog smrzavanja vodovodnih cijevi i vodomjera, bez vode je veliki dio Novoga Vinodolskog i Crikvenice, a u Rijeci je istočni dio grada imao manjih problema s plinom. Vatrogasci su tijekom noći i jutra imali desetak intervencija, tri su puta gasili požar u dimnjacima, javlja Hrt.hr

Zimski su uvjeti na većini cesta u Hrvatskoj. Ipak, jutros je za sav promet otvorena autocesta između Svetog Roka i Maslenice. U Gorskom kotaru jutros je bilo -13 stupnjeva i oko 70 centimetara snijega, koji još pada i usporava promet. Zbog udara bure, koja puše više od 100 kilometara na sat, autocesta između Delnica i Kikovice zatvorena je za sva vozila, a ostalim glavnim cestama kroz Gorski kotar već dulje od 30 sati ne voze teški kamioni.

Zabrana prometa vrijedi i na cesti Udbina - Gračac - Knin te na Jadranskoj magistrali od Senja do Svete Marije Magdalene. Kamioni s prikolicama i tegljači ni danas ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema moru.

Hrt.hr izvještava i da je snijega bilo i u Šibeniku. Zasad nema problema u opskrbi električnom energijom. Zbog jake, mjestimične i orkanske bure, stvaraju se veliki snježni nanosi, koji su blokirali promet tek nekoliko kilometara od Šibenika. Tamošnji će cestari za probijanje snježnih zapuha zatražiti pomoć od privatnika koji imaju odgovarajuću mehanizaciju. I policija i vatrogasci imali su pune ruke posla. Čak desetak intervencija zbog nesavjesnih vozača koji su, unatoč mnogim upozorenjima, na put krenuli bez zimske opreme.

Snijeg je zabijelio veći dio Istre, pa je gotovo cijeli poluotok pod novim snježnim pokrivačem. Snježni pokrivač debeo je oko pet centimetara. Temperature zraka kreću se od -8 do -3 °C na jugu Istre.

Autobusni i zračni promet iz Zagreba i prema njemu, unatoč teškim uvjetima, teče s manjim kašnjenjima. Autobusi su krenuli prema Zadru i Splitu, a na ostalim linijama kašnjenja su neznatna. Zrakoplovi u Zračnoj luci kasne uglavnom u polasku, zbog odleđivanja. Snježno nevrijeme i dalje otežava željeznički promet. Na nekim linijama vlakovi jako kasne.

Ekstremna hladnoća zaledila je i rijeke. Prošlo je gotovo 25 godina otkako su se posljednji put zaledili Drava i Dunav. Zbog opasnosti od takozvanog ledostaja, koji uzvodno može prouzročiti poplave, sante stalno treba održavati u pokretu.

Prema dogovoru Srbije, Hrvatske i Mađarske, u razbijanje leda od Vukovara prema Aljmašu danas su se uključila i dva mađarska ledolomca. Predstavnik kriznog stožera Hrvatskih voda Ivica Nađ rekao je HRT-ovim novinarima da bi danas trebala doploviti još dva mađarska ledolomca.