ZIMA U LISTOPADU

Snježna oluja u SAD-u odnijela osam života

31.10.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Više od tri milijuna domova i poslovnih objekata diljem sjeveroistoka SAD-a ostalo je bez struje nakon snježne oluje u kojoj je poginulo najmanje osam osoba i zbog koje je prekinut promet u cijeloj regiji, javlja The Guardian

U Marylandu nekoliko dana neće biti električne energije premda je snijeg prestao padati u nedjelju.

Oluja i rekordna količina snijega za listopad preselila se na sjever. Općine u zapadnom Massachusettsu bile su među najteže pogođenima. Visina snijega u Plainfieldu bila je 68,6 centimetara, a 66 centimetara u blizini Windsora.

Oluja je kriva za najmanje šest poginulih te za izvanredno stanje koje je proglašeno u New Jerseyju, Connecticutu, Massachusettsu i dijelovima New Yorka.

Ceste i željeznice bile su blokirane, a letovi otkazani.

'Situacija će biti teža nego nakon uragana Irene', izjavio je guverner Connecticuta Dannel Malloy

Nacionalna meteorološka agencija potvrdila je da je ta snježna oluja 'apsolutni rekorder', a evidencija u nekim slučajevima datira više od 100 godina.

Inače je ova subota bila tek četvrti snježni listopad zabilježen u Central Parku u New Yorku u posljednjih 135 godina, otkad se vodi evidencija, piše The Guardian.

U toj regiji obično nema dovoljno hladnog zraka u ovo doba godine, ali područje visokog tlaka nad jugoistočnom Kanadom usmjerilo je hladni zrak prema jugu, SAD-u. Taj hladni zrak u kombinaciji s vlagom s obale Sjeverne Karoline savršena je kombinacija za takvu vremensku nepogodu.

Osim najmanje šestero poginulih u spomenutim američkim državama, u jugoistočnoj Pennsylvaniji poginuo je i 84-godišnji muškarac kada je ledom prekriveno stablo palo na njegovu kuću. U Connecticutu je jedna osoba poginula u prometnoj nesreći zbog skliske ceste.

Snježna oluja u SAD-u u listopadu