PODATKE OBRAĐUJE POLICIJA

Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti

09.06.2009 u 08:01

Bionic
Reading

Osmi po redu Gay pride sljedeće subote bit će jedan od možda najrizičniji skupova do sada. Naime, policija još uvijek nije zabranila tzv. Anti gay prosvjed koji su im zajednički prijavili članovi mladeži Hrvatske čiste stranke prava i udruge Hrvatski nacionalisti

Dok predsjednik mladeži HČSP-a Frano Čirko u prošlosti ima mrlju pozdravljanja ustaškim pozdravom, udruga Hrvatskih nacionalista otvoreno na svojim web stranicama poziva na 'rasnu čistoću' te veliča datume vezane za NDH-a.

S time je očito upoznata i grupa zabrinutih građana, kako se sami nazivaju, koji su u redakciju Jutarnjeg poslali anonimno pismo u kojem upozoravaju na skupine mladih koje promoviraju rasnu, vjersku i seksualnu netrpeljivost te promiču nasilje i netrpeljivost prema svemu što je drukčije.

Uz navedeno pismo, poslali su nam i CD na koji su pohranili brojne fotografije osoba koje promiču fašističke i ustaške znakove. Riječ je o velikom fotografskom materijalu, preuzetom većinom s Facebooka.

Većina slika inače u svom nazivu ima i imena i prezimena osoba koje ponosno poziraju s uzdignutim desnicama ili fašističkim zastavama.

Ovaj materijal, koji je pažljivo prikupljan najmanje nekoliko dana, novinari Jutarnjeg predali su Dubravku Novaku, tajniku ministra unutarnjih poslova. Novak se, pregledavši fotografije, složio da je riječ o kršenju zakona te najavio pokretanje procesa protiv osoba s fotografija.
'CD smo poslali u krim policiju koja kreće s obradom nad tim osobama. Protiv njih bi se trebale pokrenuti kaznene prijave, a moguće su i zatvorske kazne', najavio je Novak.

Kako je neslužbeno saznao Jutarnji, neki od pojedinaca sa slika već su otprije poznati policiji te imaju dosjee.

Zabrana anti-gay prosvjeda, međutim, isključivo ovisi o kabinetu ministra policije Tomislava Karamarka.