kod dubrovnika

Snimljena jedna od najvećih pijavica posljednjih godina

10.11.2019 u 07:59

Bionic
Reading

Dramatična snimka pijavice stiže nam s dubrovačkih Elafita. Čitatelj s Lopuda koji ju je u subotu snimio, kaže da je najveća viđena posljednjih godina

Najveći šijun (pijavica) viđen u zadnjih par desetaka godina na Elafitskim otocima. Snimio sam je s balkona na otoku Lopudu. Vidi se kako današnji najveći šijun (a bilo ih je još) prolazi između otoka Šipan i otoka Mljet. Oluja još traje. Na radarskoj snimci vidi se kako fronta dolazi preko Italije pravo na elafitske otoke. Izgleda kao trasa tornada kad se spajaju tople i hladne struje te dolazi do rotacije – priča za Morski.hr Pavo Noin Lein.

Inače, pijavice nisu rijetke za područje južnog Jadrana, a posljednja veća zabilježena je dan prije između Korčule i Pelješca.

Pijavice karakteriziraju iznimno snažni vjetrovi koji često premašuju orkansku brzinu (>120 km/h), osobito ako je potpuno razvijena. Procjene o orkanskim brzinama mogu se ustvrditi na osnovu štete koju ova pojava prouzrokuje prilikom izlaska na kopno. Zbog toga je jasno da prijeti velika opasnost od pijavice koja zahvati barke ili brodice, ili izađe na kopno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Morski.hr

Trajanje pijavice najčešće je do 10-ak minuta, no ponekad potraju i znatno duže. Na Jadranu se pijavice mogu javiti u bilo koje doba godine, no najčešće ljeti i osobito na jesen, kada počinju češće stizati fronte nad i dalje toplo more. Iako je pijavica relativno rijetka pojava, ipak, nažalost, postoje dokumentirani tragično završeni susreti s pijavicom na Jadranu.