NIKOLA TOTH FENIX TVRDI

'Snimka razgovora Tuđman-Dedaković je autentična'

23.11.2011 u 13:29

Bionic
Reading

'Ma kakva montaža, to je autentična snimka', potvrdio je sinoć za tportal Nikola Toth Fenix, jedan od zapovjednika obrane Vukovara, vjerodostojnost snimke razgovora Mile Dedakovića Jastreba s vrhovnim zapovjednikom OS RH, Franjom Tuđmanom, nastale u studenom 1991. godine

Time je osporio tumačenje Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika, koji tvrdi da su zapisi emitirani u nedjeljnom Dnevniku HTV-a montaža nekoliko razgovora nastala u radionici KOS-a da bi se diskreditiralo predsjednika Tuđmana. Objavljivanje tog materijala u središnjem Dnevniku javne televizije Miroslav Tuđman vidi kao predizborno podmetanje njemu i HDZ-u (na čijoj listi u 1. izbornoj jedinici zauzima drugo mjesto), a u interesu Kukuriku koalicije.

'To su obične gluposti! Miroslavu Tuđmanu sve je vezano uz KOS, a ponajviše obitelj: mama mu je bila tajnica u KOS-u, tata mu je bio KOS-ov kadrovik, kum Josip Manolić bio je oficir KOS-a, a i on sam bio je jedan od čelnika hrvatske obavještajne zajednice. Zar su slučajno kuće Tuđmanovih i Manolićevih baš jedna do druge? Najžalosnije je to što Miroslav Tuđman, inače ugledni intelektualac, istupa s tako banalnim tumačenjima. Bolje da šuti i ne izaziva neke koji bi još štošta mogli reći, da se ne bi otvorila Pandorina kutija', ogorčen je Toth takvim izvrtanjem istine o odgovornosti za pad Vukovara, jer je povremeno i osobno svjedočio razgovorima zapovjednika obrane grada s državnim vrhom te s Jastrebom dijelio zabrinutost za sudbinu stanovnika grada i njegovih branitelja.

'Tehnički je izvedivo montirati nekoliko razgovora, ali kako napraviti taj šum koji se u pozadini provlači tijekom cijelog razgovora? Ne može se to samo tako izvesti, nije to Hollywood! To su priče za malu djecu. Bolje da se Miroslav pokrije preko glave i ne vuče vraga za rep', komentirao je Nikola Toth Fenix objašnjenja Miroslava Tuđmana, koji sinoć očito nije imao petlje suočiti se u studiju Dnevnika 3 s Bojanom Glavaševićem, sinom vukovarske novinarske legende Siniše Glavaševića, koji je u eter pročitao vukovarsku 'Optužnicu' protiv tadašnjeg vrha hrvatske države, i s Brankom Borkovićem, posljednjim zapovjednikom obrane grada Vukovara.

Jastreb danas opet odlazi u bolnicu

S Milom Dedakovićem nismo jučer uspjeli kontaktirati, jer se zbog teškog zdravstvenog stanja nikome ne javlja na telefon. Supruga Tereza ispričala nam je da je prije nekoliko dana iznenada prokrvario iz nosa, tlak mu je toga jutra skočio na 200 i liječnik mu je rekao da je imao sreće što mu se ugrušak u krvi pojavio u nosu, jer da je otišao u mozak ili srce, bile bi male šanse da preživi.

'Jako je bolestan i teško funkcionira. Stalno se umara, ne može ništa raditi, a kada dođu dani Vukovara, posebno se uznemiri i promijeni', priča nam Dedakovićeva supruga Tereza.

Kaže i da tada ne gleda informativni program, nego samo dokumentarne filmove Nacional Geographica. On je svjestan da se svih tih boleština koje su ga snašle nikad neće riješiti, a posljedica su svega onoga što je proživio u Vukovaru i naročito poslije njega, kada su ga lažno optužili za pljačku novca iz Vukovarske banke i za pad grada te ga u zatvoru fizički i psihički mučili. Iako se vratio iz bolnice prije nekoliko dana, danas opet odlazi na liječenje u Zagreb, 'gdje će ga pokušati zakrpati koliko je to moguće', pa bi za tjedan dana opet trebao biti kod kuće u Ferdinandovcu.

Djecu su s mora vratili u Vukovar!?

Razgovori Mile Dedakovića Jastreba s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i drugim državnim čelnicima objavljivani su još u danima pada Vukovara i kasnije u Slobodnom tjedniku i Globusu. Tada se prvo u fragmentima, a potom i u cijelosti, u novinarskim, političkim i braniteljskim krugovima pojavila 'Optužnica' potpisana s 'Vukovar', u kojoj se predsjednika države Franju Tuđmana, Hrvatski sabor i Vladu optužuje za veleizdaju te se navodi da između njih i četnika nema nikakve razlike.

U narednim godinama u nezavisnim novinama pojavljivali su se i drugi cjeloviti izvještaji Siniše Glavaševića koji su u informativnim emisijama HRT-a bili reducirani (cenzurirani), a jedno od posljednjih njegovih pisama objavljeno je prošle godine u ovo vrijeme na naslovnici dvotjednika Objektiv. Sve je, dakle, bilo poznato, ali ovo je prvi put da je te materijale objavila javna televizija. Činjenica da se to dogodilo usred predizborne kampanje u kojoj HDZ srlja u, prema svim relevantnim anketama, najlošiji izborni rezultat dosad, mogla bi ga dodatno stajati glasova birača.

Što se pak tiče djece zaostale u okruženom i napadanom Vukovaru, o tomu se javno pisalo i govorilo još u kolovozu 1991. godine. Tada su gradski čelnici, posebice sekretar obrane Tomislav Merčep, pojašnjavali zašto su ih s ljetovanja – gdje su ih privremeno sklonili od opasnosti stradavanja u gradu na koji su već povremeno padale granate – odlučili vratiti u Vukovar. Pritom su se rukovodili logikom da će njihovi očevi puno odlučnije braniti grad znajući da su im djeca u njemu, nego što bi to činili kada bi im djeca bila sklonjena na sigurno. Tada bi bilo i više napuštanja obrambenih položaja i bježanja iz grada, pojašnjavao je Merčep.

'Merčep je lupetao gluposti, jer kako su se to Našičani, Zagrepčani i Osječani borili u Vukovaru, a nisu im djeca bila tamo?', pita se Nikola Toth i zaključuje da je bilo suludo vratiti djecu s mora u Vukovar.

'No neka su se djeca vratila u grad, a neka ipak nisu. Sve smo ih trebali poslati na sigurno da se ne bismo morali baviti njima i mogli se u potpunosti posvetiti obrani grada. Ovako smo se morali brinuti za njih, za starije, nemoćne i bolesne koji su nas opterećivali i umanjivali snagu obrane. Zašto Merčep nije ostavio svoje dijete u Vukovaru? Zašto Tuđman nije poslao makar jednoga od svojih sinova ili unuka u Vukovar, pa da samo čuče u podrumu ili u bolnici. Ali Tuđman je igrao tenis i branio izvlačenje civila iz razorenoga grada…'